Nemačka vlada priprema zakon koji će omogućiti zabranu dizelaša

Izvor: Radio 021, 25.Feb.2018, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka vlada priprema zakon koji će omogućiti zabranu dizelaša

Nemačka vlada i pre sudske presude koja bi sledeće sedmice trebalo da odluči o uvođenju zabrane prometa za vozila s motorima na dizelsko gorivo priprema odgovarajuće promene zakona koje bi stvorile pravni temelj za uvođenje zabrana, javljaju nemački mediji.

"Još ove godine bi trebalo da bude stvoren jedan novi pravni temelj za uvođenje zabrana na određenim saobraćajnicama u svrhu zaštite zdravlja građana od sitne prašine i štetnih gasova", stoji u odgovoru >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << parlamentarnog državnog srekretara Norberta Barthlea na upit zastupnika Zelenih Matijasa Gastela.

Savezni upravni sud u Lajpcigu u utorak donosi odluku o tome mogu li gradovi i savezne pokrajine uvesti zabrane bez da je to zakonski regulisano na saveznom nivou. Nemački mediji javljaju kako su sudovi u Štutgartu i Diseldorfu prošle godine doneli odluku po kojoj gradovi u borbi za čistiji vazduh i zdravlje građana smeju da uvedu zabrane za vozila s dizel-motorima. Nakon toga su gradovi i savezne pokrajine slučaj uputile na Savezni upravni sud koji treba da odluči postoji li pravni temelj za uvođenje zabrana.

U pismu Evropskoj komisiji aktuelna savezna vlada je pored brojnih mera koje bi doprinele poboljšanju kvaliteta vazduha u gradovima, navela i mogućnost uvođenja zabrana na pojedinim "posebno opterećenim" saobraćajnicama.

Kritičari smatraju da sprovođenje kontrole bez uvođenja vidljivih nalepnica na automobilima neće biti moguće i da zakonskim merama savez odgovornost opet prebacuje na pojedine gradove iako je cilj uvođenje jedinstvenog pravila za celu zemlju.

Ministarstvo saobraćaja je isto tako naglasilo da automobilska industrija i dalje mora da radi na tome da pronađe rešenja kojima bi se i dizel automobili koji ne odgovaraju poslednjim normama osposobili za nesmetan promet.

Autor: Fena

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.