Nema odliva kapitala

Izvor: S media, 27.Maj.2009, 22:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema odliva kapitala

Guverener Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je danas u Novom Sadu da nema odliva kapitala iz zemlje, pošto je velika većina banaka odlučila da svoju prošlogodišnju dobit plasira u jačanje sopstvenog kapitala.

"Skoro sve banke koje su lane iskazale dobit su odlučile da taj novac ulože u kapitalnu bazu, a svoju aktivnost su pojačale i zahvaljujući najnovijim merama vlade", rekao je Jelašić Tanjugu, u pauzi 3. godišnje konferencije Evropskog fonda >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << za jugoistočnu Evropu (EFSE).

Prema njegovim rečima, ta pojačana aktivnost banaka posebno se oseća u poslednja dva meseca, što ukazuje da, ne samo da nema odliva kapitala iz Srbije, već se dešava upravo obrnut proces.

"Mi se nadamo će će banke, kako budu padale marže i počne primena sporazuma s Medjunarodnim monetarnim fondom, a imajući u vidu i da je kurs dinara stabilan puna tri meseca, imati još veći interes da odobravaju pozajmice", procenio je Jelašić.

Što se tiče referentne kamentne stope, on je istakao da bi se NBS najviše radovala njihovom smanjenju, a potom i država, odnosno vlada, jer bi time jeftinije plaćeli trezorske zapise.

"Referentne kamantne stope držimo visoko isključivo zbog inflacije, koja je u prva četiri meseca ove godine iznosila čak 11,4 odsto. Čim se regulisane cene smanje i inflacija opadne, smanjićemo i te kamate", istakao je Jelašić.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.