Nelegalne agencije nude najprimamljive poslove, niko ih ne kontroliše

Izvor: Radio 021, 18.Feb.2017, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nelegalne agencije nude najprimamljive poslove, niko ih ne kontroliše

U poslednjih mesec dana sve češća su svedočanstva državljana Srbije o nehumanom radu u inostranstvu, najpre u Slovačkoj, a u tu zamku su najčešće uhvaćeni zbog beznađa u sopstvenoj zemlji.

Da je tačna konstatacija Tanje Jaković iz Centra za istraživanje javne politike da "između beznađa i nekog posla, svaki posao je dovoljno dobar da se prihvati" potvrđuje i nicanje raznih agencija za zapošljavanje. Srbija ima, što legalne što ilegalne, agencije za zapošljavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koje opsedaju naši nezaposleni građani. Oni koji ovde imaju malu platu, spremni da rade bilo šta i bilo gde. U toj silnoj želji, oni često postaju žrtve radne ekspolotacije, a da toga nisu ni svesni. Kada shvate da rade mimo svih pravila i za bednu dnevnicu, često bude kasno.

Kako piše "Dnevnik", upoznati su radnici sa tim da u inostranstvo ne bi trebalo da idu bez radne dozvole i ugovora o radu koji treba da potpišu sa inostranim poslodavcem, da agencije za zapošljavanja nemaju pravo da im uzimaju unapred proviziju, da ne postoje agencije za zapošljavanje koje su ovlašćene da potpisuju ugovore o radu i određuju dnevnicu. Sve se to manje-više zna, ali ipak se na sve pristaje, jer je ilegalni rad i rad na crno postao "normalan" i najkraći put da se dobije bilo kakav posao i bilo kakva zarada.

Veliki problem radnika i nezaposlenih u Srbiji predstavlja i činjenica da mnoga njihova prava nisu zakonski regulisana i da na "pravila ponašanja" prema njima čekaju već godinama. Tako, primera radi, javna je tajna da u Srbiji već godinama postoje "radnici na lizing" odnosno oni koji su angažovani preko raznoraznih agencija.

O njima je "Dojče vele" nedavno pisao kao o robovima 21. veka. Oni, kako piše ovaj nemački list, nemaju godišnji odmor, bolovanje, topli obrok, troškove prevoza, praznika i plaćeni prekovremeni rad, nemaju pravo na sindikalno organizovanje, kolektivni ugovor, pa čak ni zakon koji bi regulisao njihov status. Više o tome možete pročitati OVDE.

Prvi čovek Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić isticao je da je donošenje zakona o angažovanju radnika na lizing izuzetno važno jer je taj vid zapošljavanja sve češći.

"Moglo bi se raspravljati o tome da li je takav način zapošljavanja dobar, ali on postoji i treba ga zakonski regulisati da bi radnici imali pravnu sigurnost koja im obezbeđuje ostvarivanje radničkih prava. Sastav radne grupe koja radi na predlogu zakona o angažovanju radnika preko agencija za zapošljavanje je širok jer su u njoj osim predstavnika sindikata i Unije poslodavaca, predstavnici ministarstava rada i privrede, NSZ, Zavoda za statistiku, fondova, Uprava za bezbednost za radu, Inspekcija rada, omladinskih zadruga i tri najveće agencije za zapošljavae u Srbiji", objasnio je sagovornik "Dnevnika".

Prema njegovom mišljenju tim zakonom, čiji je nacrt trebalo da bude ovog meseca, valjalo bi regulisati na kojim radnim mestima se mogu zapošljavati radnici na lizing – a to svakako ne mogu biti poslovi s povećanim rizikom i oni koji uključuju beneficiran radni staž. Takođe, smatra, radnicima mora biti dozvoljeno sindikalno organizovanje, da se radnici u lizingu ne mogu angažovatu dok je u toku štrajk u firmi, kao i da njihov broj ne može biti veći od deset odsto od ukupnog broja zaposlenih.

Spisak agencija koje imaju dozvolu za rad nalazi se na sajtu ovog ministarstva kao i na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanja. Problem je što pored legalnih radi još toliko nelegalnih agencija koje niko ne kontroliše, a koje nude primamljive ponude za posao.

Autor: Dnevnik

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.