Izvor: Radio 021, 12.Nov.2019, 20:04

Ne volite brokoli? Možda su krivi geni

Nasleđivanje dve kopije gena za neprijatni ukus dovodi do manjka apetita za povrće poput brokolija i prokelja, kažu naučnici.

Getty ImagesNe volite prokelj?

Ne volite određeno povrće? Možda su za to krivi geni, tvrde američki naučnici u novom istraživanju.

Nasleđivanje dve kopije gena za neprijatni ukus dovodi do manjka apetita za povrće poput brokolija i prokelja, pokazuju rezultati njihovog istraživanja.

Ovaj zaključak možda objašnjava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zašto nekim ljudima nije baš lako da u redovnu ishranu ubace dovoljno povrća, ukazuju naučnici.

Geni mogu da utiču da neko ne podnosi ukus piva, kafe ili crne čokolade.

Sa stanovišta evolucije, osetljivost na gorak ukus može biti korisna - štiti ljude od jedenja otrovne hrane.

Ali doktorka Dženifer Smit i njene kolege sa Univerziteta u Kentakiju kažu da zbog ovog genetskog sklopa neki ljudi možda ne mogu da unesu preporučeno dozu od pet porcija voća i povrća dnevno.

Getty ImagesGeni su krivi, verujte naučnicima

Svako nasleđuje dve kopije gena TAS2R38. On kodira protein u receptorima za ukus na jeziku koji nam omogućava da osetimo gorčinu.

Ljudi koji naslede dve kopije varijante gena TAS2R38, zvane AVI, nisu osetljivi na gorke ukuse iz određenih hemikalija. Oni sa jednom kopijom AVI i drugom zvanom PAV osećaju gorke ukuse ovih hemikalija, ali ne u tolikoj meri kao pojedinci koji imaju dve kopije PAV-a, često nazivane „super-degustatorima", kojima je pojedina hrana ekstremno gorka.

Istraživanje je sprovedeno na 175 osoba i naučnici su otkrili da su oni koji imaju dve kopije PAV-a jeli samo male količine lisnatog zelenog povrća, koje je dobro za srce.

„Morate uzeti u obzir kakvog su ukusa stvari ako stvarno želite da pacijenti prate nutritivne vodiče", rekla je dr Smit lekarima na sastanku Američke asocijacije za srce.

Naučnici se nadaju da će otkriti kako začini mogu da zamaskiraju gorak ukus i učine povrće prihvatljivijim ljudima koji ne vole određeno povrće.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.