Izvor: Luftika.rs, 17.Jun.2021, 21:15

Ne plivamo više figurativno u govnima, već bukvalno!

Ne plivaju ta govna više samo na Hepiju i Pinku, u Informeru i Kuriru. Zbog nepostojanja ili neadekvatne kanalizacije ne plivaju samo Savom i Dunavom i drugim rekama u Srbiji. Prethodnih dana Borča, Ovča, Krnjača, Savski venac, Stari grad i mnoga druga naselja u Beogradu, prestonici Srbije, su doslovno u govnima.
Došlo je do izlivanja septičkih jama i kanalizacije, a zašto?
Zato što je bahatoj, autokratskoj vlasti važnije da postavlja fontane, gradi stadione, nego da se upusti >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << u dugotrajan projekat kao što je izgradnja kanalizacije. U nekim delovima grada kanalizacija je još iz perioda Rimljana i nije renovirana, te se zbog toga često i izliva.
Izgradnja nove i obnova postojeće kanalizacione mreže je dug i skup proces, ali svakako neophodan. A vlasti u Srbiji nekako uvek odaberu da za vreme svog kratkog mandata u trajanju od 4 godine izgrade brze projekte i na taj način zavrede poverenje građana za još jedan mandat. To je nepisano pravilo kojim se mažu oči narodu i postavlja privid rada i brige o stanovništvu pod parolom “evo vam spomenik, da zaboravite na govna”.
Ne zaboravljamo!
Meni, a verujem i većinskom stanovništvu Srbije, ipak je važnije da imam čistu ulicu, čistu reku i da ne brinem da li će se u 21. veku u mom gradu, u mojoj zemlji pojaviti neka od zaboravljenih srednjevekovnih bolesti zbog nehigijenskih uslova u kojima živimo, zbog nedostatka kanalizacije, koja pak spada u osnovnu ljudsku potrebu.
Pričamo o evropskim integracijama, o Srbiji u koraku sa razvijenim državama, sa svetom, a svakodnevno kaskamo u mestu, ili se pak vraćamo u srednji vek.
Pokret #1od5miliona kaže da MOŽE I DRUGAČIJE! Možemo da imamo Srbiju u 21. veku, Srbiju sa kanalizacijom. Potrebno je izdvojiti sredstva, kojih ima ukoliko se ne troše na besmislene projekte, već se ulože u neophodne stvari, kao što je kanalizacija. Potrebno je usvojiti Akcioni plan izgradnje kanalizacije kog će se pridržavati svaka naredna vlast, sve dok se u celoj Srbiji ne izgradi kanalizacija.
Možemo da odredimo prioritete – možemo ne plivamo u govnima, već da uživamo u lepoti svojih reka i ulica.
Autor: Sofija Nedeljković, kopredsednica Pokreta “1 od 5 miliona”
Jadna je država u kojoj građani telima brane pretvaranje šume u deponiju

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.