Izvor: Radio 021, 29.Feb.2020, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici zabeležili najjaču eksploziju u svemiru nakon Velikog praska

Naučnici su zabeležili naznake dosad najjače eksplozije u svemiru, pet puta snažnije od bilo koje ranije uočene, piše BBC.

Veruju da je ogromno oslobađanje energije nastalo iz supermasivne crne rupe, od Zemlje udaljene oko 390 miliona svetlosnih godina, te da je ova pojava za sobom ostavila džinovsku udubljenje u galaksiji "Ophiuchus".

Astronomi već dugo proučavaju ovaj veliki skup galaksija jer su primetili da ima neuobičajeno zakrivljenu ivicu. Veruju da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je razlog tome velika grupa hiljada odvojenih galaksija među kojima konfluiraju vrući gasovi i tamna materija. Sada smatraju da bi razlog tome mogla biti velika šupljina unutar gasova koji se nalaze u tom galaktičkom skupu, a nastala je kao posledica emisija iz središnje crne rupe.

Isprva su sumnjali u ovakvo objašnjenje jer je udubina vrlo velika. Naime, u nju bi se moglo smestiti 15 Mlečnih puteva (naših galaksija) zaredom. Ali njihovu su teoriju potvrdili podaci pribavljeni teleskopima "Murchison Widefield Array" (MWA) u Australiji i "Giant Metrewave Radio Telescope" (GMRT) u Indiji.

"Na neki način, ta je eksplozija slična načinu na koji je erupcija vulkana Mount St. Helens godine 1980. otrgnula vrh planine", kazala je Simona Đaćintući iz Pomorske istraživačke laboratorije u Vašingtonu i glavna autorka studije.

Rezultati istraživanja pod nazivom "Discovery of a Giant Radio Fossil in the Ophiuchus Galaxy Cluster" objavljeni su u naučnom časopisu "The Astrophysical Journal".

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.