Izvor: Radio 021, 12.Feb.2019, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici protestovali u Budimpešti za nezavisnost akademije nauka

Stotine mađarskih naučnika demonstriralo je danas u Budimpešti da osudi plan vlade premijera Viktora Orbana da preuzme kontrolu nad finansiranjem istraživanja Mađarske akademije nauka (MTA) čime se, po njihovom mišljenju, ugrožava sloboda naučnika.

Oko 2.000 demonstranata, po proceni novinara Frans presa, formirali su ljudski lanac oko zgrade Akademije, najstarije i najveće naučne institucije u zemlji sa 5.000 zaposlenih od kojih je 3.000 naučnika.

Oni su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pozvali vođe akademije da se bore protiv plana vlade i da zadrže njenu nezavisnost.

Ubrzo posle osvajanja trećeg uzatopnog mandata na čelu zemlje, u aprilu prošle godine, vlada Viktora Orbana najavila je da namerava da dubinski reformiše tu instituciju, koju njeni kritičari opisuju kao poslednji neefikasni ostatak komunističke ere.

Projekat se sastoji u tome da se centralizuju u Ministarstvu inovacija i tehnologije krediti dodeljeni za naučna istraživanja, dok je do sada MTA imala budžet kojim je relativno nezavisno raspolagala. Orban je odbacio kritike i rekao da je potrebna modernizacija da bi se poboljšao učinak Mađarske koja je kako je rekao trenutno među najosrednjijim zemljama na međunarodnom planu po pitanju inovacija, i da bi osigurao da nauka može da daje "direktnu ekonomsku dobit".

MTA je u prošlosti kritikovala politiku Orbanove vlade koja je na čelu zemlje od 2010.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.