Izvor: Radio 021, 18.Avg.2019, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici: Moguće da je Jupiter "progutao" manju planetu

Prema istraživanju američkih i kineskih astronoma, postoji mogućnost da se Jupiter, u ranijem periodu Sunčevog sistema, sudario s planetom koja je u tom periodu još uvek bila u fazi razvoja.

U tekstu objavljenom na stranici "phys.org", astronomi sa američkog Univerziteta Rajs i Univerziteta Sun Yat-sen iz Kine, došli su do saznanja da bi džinovski sudar pre oko 4,5 milijarde godina mogao objasniti najnovija zapažanja izviđačkog satelita "Juno", koji je Američka svemirska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << agencija (NASA) lansirala prema Jupiteru.

Andrea Isela sa Univerziteta Rajs i kineski astronom Šeng-Fei Liu radili su na hiljadama kompjuterskih simulacija zasnovanih na očitavanjima satelita "Juno" koja su otkrila da je jezgro Jupitera manje gusto i raširenije nego što se verovalo.

Uočeno je da je Jupiter imao najmanje 40 odsto šanse da, u prvih nekoliko miliona godina, proguta embrionalnu planetu s masom 10 puta većom od Zemlje, a za šta se veruje da je jedan veliki sudar.

Pomenuto istraživanje objavljeno je u magazinu "Nature".

NASA je 2011. godine lansirala satelit "Juno", a od jula 2016. godine traju istraživanja ovog satelita na planeti Jupiter.

Autor: Anadolija

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.