Nastavnici od dece prave pokvarene kalkulatore

Izvor: Radio 021, 30.Avg.2017, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nastavnici od dece prave pokvarene kalkulatore"

Za mnoge učenike matematika je najveći bauk u školi, a profesor Ivan Anić kaže da je problem to što nastavnici od dece pokušavaju da naprave "pokvarene kalkulatore".

"Matematika jeste dobra za zastrašivanje u školama i u te svrhe dosta je koriste nastavnici. Uvek mogu da zadaju deci nešto što neće znati i tako ih drže pod kontrolom", kaže Anić. Pojašnjava da je matematika danas veoma važna, posebno analiza podataka, koja je najvažnija kompetencija za tržište >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << rada.

Naglašava da učenike treba naučiti da misle, da iz podataka koji ih okružuju donose dobre odluke i da znaju da argumentuju svoje stavove.

"Nastavnici matematike danas pokušavaju da od dece naprave pokvarene kalkulatore. Celokupna nastava je usmerena da decu naučimo neke procedure koje već postoje u dobrim matematičkim aplikacijama, a deca nikada ne mogu da postignu taj nivo koji ima računar", pojašnjava.

Svrha matematike nije to već, kako kaže, da deca nauče da analiziraju podatke koji su im na raspolaganju, da donose odluke i zaključke. U svetu, ali i kod nas, danas se sve više govori o projektno orijentisanoj nastavi, za koju nastavnici u Srbiji misle da je nešto veliko, komplikovano, da zahteva veliki novac, angažman svih u školi, roditelja.

"Projekno orijentisana nastava je nešto vrlo jednostavno, možete ući u odeljenje i pitati decu koji je sport najpopularniji. Obično se deca podele na fudbal i košarku. Onda od dece tražite da pronađu podatke kojima će argumentovati svoje stavove. Nastavnici će se iznenaditi koliko brzo đaci analiziraju podatke i daju dobre argumente u prilog svojim tezama. To je već mali projekat", pojasnio je Anić.

Kroz matematiku, naglašava, mogu se analizirati razni svetski trendovi - zbog čega je svetsku popularnost dobila pesma Despasito ili zbog čega je popularan spiner.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.