Izvor: Radio 021, 08.Feb.2019, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak podrške vaninstitucionalnoj sceni

Fondacija "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" se pored rada na razvoju programa za godinu titule sa predlagačima iz nevladinog sektora koji dominiraju u pobedničkoj aplikaciji, opredelila i za dodatno angažovanje u podršci i podizanju kapaciteta vanistitucionalne scene.

Kao što je to i prošle godine uspešno učinila sa ustanovama kulture, tako je i ove godine Fondacija svoj stateški pristup započela kroz razvoj kulture dijaloga sa predstavnicima novosadske vaninstitucionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << scene.

Prve aktivnosti usmerene su na procese mapiranja koji treba da omoguće da se sprovedu konkretni koraci. Povezujući to sa svojim dugogodišnjim međunarodnim iskustvom, Lija Gilardi, britanski ekspert za mapiranja i strateška planiranja u oblasti kulture, radila je protekle nedelje sa predstavnicima vaninstitucionalne kulturne scene i članovima tima Fondacije.

Tokom dva dana, u dve kulturne stanice, Eđšegu i Svilari, razmenjeni su stavovi i iskustva, problemi sa kojima se slobodni umetnici i udruženja najčešće susreću, kreativni potencijali koji postoje u gradu i okolini, razvijenost tržišta, kontakata i modela saradnje, kao i njihova odgovornost u razvoju kulture. Imali smo priliku da čujemo afirmativne i kritičke stavove i sugestije za unapređenje funkcionisanja celokupnog gradskog kulturnog sistema i njegovih aktera, počev od Gradske uprave za kulturu, preko rada Fondacije „Novi Sad 2021“, do aktera vaninstitucionalne scene i ustanova kulture.

Međunarodno priznata kao lider u oblasti kulturnog razvoja, svestrani i dobro obavešteni kreativac, Lia Gilardi više od dvadeset godina sarađuje sa liderima civilnog sektora, urbanistima, arhitektima i umetničkim organizacijama u Evropi kako bi pružila kreativna i integrisana rešenja za izazove koji su deo života u savremenim urbanim prostorima. Ona kaže da je pozitivno iznenađena mnoštvom aktivnosti u domenu kulture koje se dešavaju u Novom Sadu, ali je potrebno da ustanove kulture budu otvorenije i više komuniciraju sa vaninstitucionalnom scenom, i obrnuto, te upravo Fondaciju „Novi Sad 2021“ prepoznaje kao adekvatnog moderatora u tom procesu.

"Nema dovoljno saradnje u ovom trenutku i treba napraviti prostor kako bi se ova komunikacija uspostavila i to je, kao i za mnoge druge gradove u Evropi, izazov i za Novi Sad", istakla je Gilardova i dodala da je primetna želja Fondacije "Novi Sad 2021" da kreativnost i potencijale koje novosadska vaninstitucionalna scena poseduje, iskoristi i učini sastavnim delom programa, pruži im mogućnost da budu vidljiviji, da se podigne svest o tome šta oni rade i da se pokaže čime oni mogu da doprinesu gradu, čak i posle godine titule.

Da podsetimo, na isti način, tokom 2018. godine Fondacija je rad institucionalne scene podržala na više načina, počev od javnog poziva Publika u fokusu gde je pružena finansijska podrška ustanovama kulture za razvoj novih pristupa u oblasti razvoja publike, javnih poziva za mobilnost i pristupačnost, preko besplatnih kurseva stranih jezika za zaposlene u ustanovama kulture, projekata neformalnog obrazovanja, projekata izgradnje partnerstava sve do najvećeg projekta – "Projekat 33", usmerenog na strateško planiranje rada ustanova kulture u Novom Sadu.

Tokom trajanja titule najatraktivniji su programi, najviše se pamte novi prostori, ali ono što Fondacija "Novi Sad 2021" najviše ističe jeste da su novi ljudi i procesi koji se dešavaju jednako važni, ako ne i važniji, jer su oni preduslov da se programi dese, institucije i umetnici koji rade u njima osnaže, a publika kulturu doživi kao način života. Procesi koji traju, a koji su za širu javnost nevidljivi treba da doprinesu upravo tome da se podigne kvalitet kulturnih programa i prepoznaju svi akteri kulturne scene i njihovi potencijali. U svemu tome proces mapiranja novosadske vaninstitucionalne scene prvi je korak u ostvarivanju njene veće vidljivosti i njenom osnaživanju.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.