Narkomani neće odlaziti u zatvor?

Izvor: Radio 021, 16.Maj.2016, 08:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narkomani neće odlaziti u zatvor?

Broj zemalja u kojima zavisnici završavaju u zatvoru zato što su narkomani sve je manji, a i u Srbiji se razmišlja o dekriminalizaciji posedovanja droge.

Ovo za "Novosti" otkriva prof. dr Milan Škulić, jedan od autora Krivičnog zakonika. Stručna javnost se, kako kaže, zalaže za to rešenje već duže, ali je do sada nedostajala politička volja.

"Srpska kaznena politika, kada je u pitanju droga, među najrigoroznijima je u svetu. Više puta se ramišljalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da se posedovanje male količine droge za sopstvene potrebe dekriminalizuje, jer smo to imali pre 2000. godine. Čak je takav predlog izmena Krivičnog zakona i došao pred poslanike pre četiri godine, ali je opozicija pribegla populizmu, rekla da to ide u korist narko-dilera i vlast je od predloga odustala. Zato sada imamo situaciju da se puno energije troši na uživaoce i sitne dilere, pa nedostaje snage za borbu protiv "krupnih riba"", kaže Škulić.

Prema procenama, čak trećina zatvorske populacije su zavisnici, bilo da su i dileri ili ne. Sudije su zato često u dilemi kod odmeravanja kazne da li je nađena droga bila za sopstvene potrebe ili za prodaju. A razlika je velika, jer je 2009. izglasana zabrana ublažavanja zatvorske kazne ispod minimuma kada je u pitanju distribucija droge.

"U praksi to znači da klinac može drugaru da pokloni džoint i da zbog toga dobije tri godine zatvora, bez mogućnosti smanjenja kazne, uprkos naročito ublažavajućim okolnostima. Stručna javnost planira da ponovo pokrene inicijativu da se takve nelogičnosti otklone", kaže Škulić.

Pitanje dekriminalizacije droge podelilo je i svetsku javnost, pa je u aprilu održana sednica Generalne skupštine UN o narkoticima. Boro Gojić, bivši zavisnik iz Sarajeva, predstavljao je na skupu UN ugroženu populaciju oporavljenih zavisnika iz celog sveta. On je već 14 godina "čist" i pomaže drugim zavisnicima da se "skinu". Gojić, kaže da se 90 odsto udruženja oporavljenih zavisnika ne slaže s tim da će se dekriminalizacijom droge i legalizacijom pojedinih opijata smanjiti profit kriminalaca.

"Mnogi su počeli da se leče upravo kada su došli pod udar zakona. To ne znači da narkomani treba da idu u zatvor, jer to im sigurno neće pomoći, već treba da dobijaju obavezne mere lečenja. Šta donosi legalizacija marihuane? U Koloradu i Meksiku, gde je poslednjih godina legalizovana, sada imamo sokove i bombonice na bazi kanabisa, što je najdirektniji atak na najmlađe! Voleo bih da svaki građanin odgovori da li bi seo u avion koji vozi "naduvani" pilot!?", kaže Gojić.

U Srbiji je registrovani broj zavisnika oko 30.000.

Više o ovoj temi možete pročitati OVDE.

Autor: Novosti

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.