Izvor: Radio 021, 26.Okt.2019, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napadnut medicinski tehničar u KC Niš

Uprava Kliničkog centra Niš i sindikat "Nezavisnost" te zdravstvene ustanove, obratiće se Ministarstvu zdravlja i Vladi Srbije sa zahtevom da svi zaposleni u zdravstvu dobiju status službenog lica, a povod je najnoviji incident u kojem je čovek koji je doveo majku na pregled na Kliiniku za urologiju udario medicinskog tehničara.

Incident se, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je rečeno, dogodio bez ikakvog povoda, pošto u ordinaciji nije bilo gužve, niti čekanja u redu.

Medicinski tehničar Ivan Stojković je kazao da je čovek koji ga je napao odmah po ulasku u protokolarnu ambulantu počeo da govori da je njegova majka teško bolesna i bacio zdravstvenu knjižicu i uput na sto.

"Pitao sam dežurnog lekara i on je rekao da će odmah da primi pacijentkinju, međutim, čovek je počeo da viče, ponovo je bacio knjižicu i uput na sto i udario me", izjavio je Stojković.

Dežurni lekar je, kako su istakli u Kliničkom centru, pregledao pacijentkinju, a policija je po pozivu bolničkog obezbeđenja uhapsila napadača.

Direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović izjavio je da je od početka godine u toj zdravstvenoj ustanovi bilo 11 incidenata i različitih napada na lekare i ostale zaposlene. Radovanović je istakao da ni jedan zaposleni, niko od 3.500 lekara, sestara, tehničara i drugog osoblja nije zaslužio da se na njega podigne ruka.

"Od početka godine u Kliničkom centru je ambulantno pregledano skoro 550.000 pacijenata, a otvoreno je 84.000 istorija bolesti, što znači da je kod nas lečeno oko 600.000 ljudi. Broj pacijenata koji nisu zadovoljni lečenjem meri se miliprocentima", naveo je Radovanović. Prema njegovim rečima, ni jedan pacijent nije vraćen iz Kliničkog centra zbog hira lekara ili tehničara i naveo podatak da je ove godine od skoro 13.000 zakazanih termina za preglede na Klinici za urologiju, 1.400 termina ostalo neiskorišćeno.

Predsednik sindikata "Nezavisnost" KC Niš Miodrag Stojković rekao je da bi izmena zakona i odobravanje statusa službenog lica zdravstvenim radnicima značilo mnogo rigoroznije kazne za napadače i mnogo brže postupanje nadležnih u slučajevima napada.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.