Najbolji meteorološki sajt objavio prognozu za 1. maj

Izvor: Luftika.rs, 24.Apr.2018, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji meteorološki sajt objavio prognozu za 1. maj

Preliminarna vremenska prognoza za 1. maj pred nama najavljivala je lepo i toplo vreme, sa temperaturama koje više liče na letnje mesece. Svi smo se obradovali tim predikcijama i  svim smo počeli da kujemo planove za uživanje u prirodi. Ipak, čini se da nećemo biti baš takve sreće.
Na sajtu RHMZ-a zasad je dostupna samo prognoza za 30 dana, po kojoj se za 30. april predviđa grmljavina s kišom, ali bi 1. maj trebalo da bude lep dan. Temperature od 12 do 24 stepena, zvuči ok. >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << Accuweather je vrućinu za taj period “podesio” na čak 28 stepeni.
To je bilo dovoljno da prioritet za prvomajski uranak damo mestima pored vode, pa taman da otvorimo sezonu brčkanja. I već osećamo miris roštilja, toplotu sunca dok ležimo sa flašom piva ohlađenog u reci, čujemo glasove klinaca koji se dobacuju frizbijem, dišemo punim plućima i smirujemo živce gledajući u nebo bez ijednog oblačka…
A onda, za svaki slučaj proverimo prognozu na čuvenom norveškom meteo sajtu i taj san se sruši pod sivim oblacima i pljuskovima.
Foto: printscreen Biće toplo, ali biće i kiše, kaže sajt koji važi za jedan od najpouzdanijih kad su u pitanju vremenske prilike u celom svetu i mi mu, nekako, više verujemo.
U svakom slučaju, bar znamo da na vreme prilagodimo planove i ne dozvolimo da nam bilo kakve vremenske nepogode pokvare uživanje.
Inače, ako je za utehu, dugoročna prognoza pokazuje da ćemo tokom maja imati od 9 do 12 pravih letnjih dana, kada je maksimalna dnevna temperatura ide i više od 25 stepeni Celzijusa, pokazuju podaci Nacionalnog centra za klimatske promene Republičkog hidrometeorološkog zavoda.
U celoj Srbiji očekuje se da će srednja maksimalna temperatura vazduha biti do 24 stepena u nižim predelima, a u planinskim od 12 do 18 stepeni.
Količina padavina će biti ispod višegodišnjeg proseka na severozapadu, jugozapadu i jugu zemlje, a u ostalom delu Srbije u granicama proseka.Očekuje se da u maju broj kišnih dana u nižim predelima bude do 13, a u brdsko – planinskim krajevima do 17 dana.
Pogledajte kuda će Novosađani za Prvi maj?

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.