Nagrada najboljem milion dinara

Izvor: Blic, 09.Feb.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada najboljem milion dinara

Zavod za izgradnju grada raspisao je konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje Trga Republike sa Ribljom pijacom.

Ovim konkursom grad želi da dobije što kvalitetnije urbanističko rešenje za uređenje ovog prostora, pri čemu bi učesnici trebalo da daju odgovore na pitanje kako na ovom prostoru mogu najbolje smestiti pijacu i objekte javne namene i podzemnu garažu ispod trga. Konkurs je otvoren do 27. aprila, posle čega će žiri do 16. maja doneti odluku o pobedniku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << konkursa i dodeliti tri nagrade, a prvonagrađeni će dobiti milion dinara. Na konkursu, kako se navodi u oglasu ZIG-a, mogu učestvovati urbanisti i arhitekte iz Srbije i sveta.


Inače, stručni žiri koji će ocenjivati radove pristigle na konkurs skoro je istovetan žiriju koji je birao pobednika konkursa za izradu idejnog projekta novog mosta na stubovima nekadašnjeg Mosta Franca Jozefa. Predsednik žirija je gradonačelnik Igor Pavličić, zamenik članica veća zadužena za urbanizam Jelena Atanacković, a članovi bečki arhitekta Boris Podreka, frankfurtski arhitekta Klaus Bolinger, član Društva arhitekata Novog Sada Aleksandar Dželebić, istoričarka umetnosti Donka Stančić, arhitekta JP „Urbanizam” Darko Polić, arhitekta sa Departmana za arhitekturu FTN-a Milica Kostreš i inženjer ZIG-a Srbislav Gugleta.

Za sada nije poznato kada bi moglo da usledi uređenje Trga Republike, a prethodnih godina gradske vlasti su nesređivanje ovog prostora pravdale time što nije raspisan arhitektonski konkurs, ali i time što nema dovoljno novca za radove, pri čemu je tu gradnja podzemne garaže najveći trošak. U JKP „Tržnica” su zbog toga što se ne zna kada će biti uređeni Trg Republike i Riblja pijaca, odlučila da ove godine uloži 20 miliona dinara u uređenje kompletne infrastrukture uz behatoniranje platoa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.