Nagrada Zadužbine Branka Ćopića Ršumoviću i Raičeviću

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 23.Apr.2010, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada Zadužbine Branka Ćopića Ršumoviću i Raičeviću

BEOGRAD - Zadužbina Branka Ćopića Odeljenja jezika i književnosti Srpske akademije nauka i umetnosti saopštila je da je nagrada ove zadužbine za prošlu godinu pripala Ljubivoju Ršumoviću i Miodragu Raičeviću.

Upravni odbor Zadužbine Branka Ćopića jednoglasno je odlučio da je najbolje prozno ostvarenje Ršumovićevo "Sunčanje na mesečini", u izdanju "Lagune", dok je Raičeviću nagrada dodeljena za knjigu pesama "Dlan & lopata" (Kulturni centar Novi Sad).

Ocenjeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je da su u Ršumovićevom izuzetno maštovitom ostvarenju motivi bajki dalekih zemalja i kultura jezički inventivno oblikovani. Ršumović (na fotografiji) ovom knjigom, kao i svojim celokupnim delom, nastavlja u savremenom obliku veliku tradiciju negdašnjeg Ćopićevog stvaralaštva za decu i odrasle, naveo je Upravni odbor.

Za Raičeviću knjigu navedeno je da u njoj pesnik opeva, često iz humorno-ironičnog ugla, dramu savremenog urbanog čoveka. U Raičevićevom "Dlanu & lopati", uz tonove bluza, smenjuju se čovekove socijalne i emotivne nedaće. To smenjivanje, uz mešanje deskriptivnog i kolokvijalnog, odlikuje se neposrednošću pesničkog obraćanja, navedeno je u objašnjenju.

Upravni odbor je radio u sastavu akademik Svetozar Koljević (predsednik), akademik Matija Bećković, akademik Milosav Tešić, akademik Dušan Kovačević i dopisni član Nada Milošević-Đorđević.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.