Naftagas intenzivira naftna istraživanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Nov.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naftagas intenzivira naftna istraživanja

NOVI SAD - Naftagas, deo Naftne industrije Srbije (NIS), intenzivirao je projekat regionalnog geofizičkog istraživanja u cilju proširenja naftno-geoloških istraživanja na šire područje Srbije, gde duže vreme nisu vršena ispitivanja.

Tokom dosadašnjih istraživanja najviše pažnje posvećeno je plićim strukturama u Panonskoj niziji, rekao je Ivan Dulić iz Naftgasa i dodao da su novi podaci pokazali da je uspešan razvoj istraživanja nafte i gasa moguć i u dubljim strukturama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Prema njegovim rečima, ta istraživanja odnose se na region Panonske nizije, ali i na planinska područja Srbije u Šumadiji, Timočkoj krajini, kao i na Zlatiboru, Tari i Fruškoj gori.

Novi koncept istraživanja

U Srbiji postoji 2.000 bušotina. Najveća eksploatacija nafte bila je sredinom sedamdesetih, kada je vađeno 1,3 miliona tona godišnje.

"Od tada se beleži stalni pad, iako se ulaganja ne razlikuju, zbog čega nam je potreban novi koncept istraživanja", rekao je Dulić na konferenicji za novinare u Novom Sadu.

Na osnovu pozitivnih iskustava u regionu, urađen je projekat istraživanja čija je realizacija počela 2001. godine ali je potom zastala. Projekat je oživljen 2005, a snimanje regionalnih seizmičkih profila je nastavljeno 2007.

Dulić je rekao da je planirano da se tokom ove i naredne godine izvede kompletno snimanje regionalnih profila kako bi se omogućio i ubrzao proces istraživanja u Srbiji i obezbedio nov ciklus razvoja NIS-a na bazi novootkrivenih rezervi nafte i gasa.

Nafta u donjoj strukturi

"Istraživanja su potvrdila naše pretpostavke da se nafta nalazi u donjoj strukturi, na dubinama većim od 20 kilometara, i tokom naredne godine bićemo u situaciji da kompletiramo sliku", rekao je Dulić.

Prema njegovim rečima, ozbiljniji parametri o istraživanju potencijalnih lokacija mogli bi da budu dobijeni 2010. i 2011. godine.

Kako je rekao, seizmička istraživanja koštaju oko sedam miliona dolara, dok ispitivanje svake od 28 bušotina košta tri miliona dolara.

Predstavnici NIS-a danas su prikazali i projekat uštede elektične energije na najvećem domaćem naftnom polju "Velebit". Ušteda, i do 50 odsto, postiže se instaliranjem gas-motor generatora a za proizvodnju energije koristi se gas proizveden na naftnom polju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.