Nađena crna kutija srušenog aviona na Kubi

Izvor: Radio 021, 20.Maj.2018, 08:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nađena crna kutija srušenog aviona na Kubi

Nakon smrti više od 100 osoba u avionskoj nesreći koja se dogodila na Kubi pronađena je jedna od dve crne kutije, koja se nalazi u dobrom stanju.

Ministar saobraćaja Adel Yzquierdo je, nakon najveće avionske nesreće u poslednjih 30 godina u ovoj zemlji, izrazio nadu da će uskoro biti pronađena i druga crna kutija koja će pomoći u otkrivanju uzroka pada aviona.

Tri žene koje su jedine preživele nesreću, nalaze se u bolnici u Havani, a njihovo stanje je kritično.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Predsednik Kube Migel Dijaz-Kanel juče je posetio mesto nesreće. On je prethodno saopštio da je formirana specijalna komisija koja će utvrditi uzrok avionske nesreće.

"Boing 737" u kojem se nalazilo 104 putnika i šest članova posade srušio se i izgoreo u petak ubzo posle poletanja sa međunarodnog aerodroma "Hoze Marti" u Havani. Istražitelji pregledaju ostatke aviona kako bi pronašli eventualne tragove o uzroku pada aviona.

To je najgora avionska nesreća na Kubi u poslednje tri decenije i treća velika nesreća te vrste od 2010.

Nebo je bilo oblačno i na aerodromu je padala kiša u vreme nesreće, a kubanska državna televizija javila je da je avion star 39 godina naglo skrenuo udesno nakon poletanja za grad Olgin, na istoku Kube.

Državna aviokompanija "Kubana de avijasion" čiji je avion pao, ima generalno dobar bilans bezbednosti, ali je poznata po kašnjenjima i otkazivanjima letova, a mnoge svoje avione je povukla iz saobraćaja zbog problema sa održavanjem proteklih meseci, pa je zato bila prinuđena da iznajmljuje čarter avione od drugih kompanija.

Meksičke vlasti su saopštile je da je "Kubana de avijasion" avion iznajmila od meksičke kompanije "Aerolineas Damojh", kao i da su posadu činili Meksikanci.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.