Izvor: Novine novosadske, 31.Jul.2012, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na planinskom skejtu jure kroz prašinu i 50 km na sat

Dvadesetak momaka koji žive za ekstremne sportove osnovali su klub ATB, prvi i jedini novosadski klub planinskog skejtborda. Najlepši osećaj na svetu za ove momke je, kažu, spuštanje na dasci, u prašini, brzinom i do 50 kilometara na sat.
Ove godine ATB će organizovati peti Evropski izazov u planinskom skejtbordu koji će na stazi u Bukovcu okupiti zaljubljenike u ovaj sport iz 15 zemalja. Na stazu dugačku 700 metara koja važi za jednu od najopasnijih u Evropi, i ove godine stižu >> Pročitaj celu vest na sajtu Novine novosadske << skejtborderi iz cele Evrope.
- Izazov u planinskom skejtbordingu održaće se 31. avgusta i 1. septembra, a dolazi nam oko 50 takmičara iz 15 zemalja. Nadmetaćemo se u glavnoj trci, u spustu, kao i u skokovima. Ove godine ćemo imati i malu stazu za početnike – kaže predsednik kluba ATB Predrag Marcikić.
On kaže da svi u klubu voze i skejtbord i snoubord, a sasvim spontano 2006. godine odlučili su da se oprobaju u planinskom skejtbordu. U početku nisu imali nikakve uslove za bavljenje ovim sportom, nisu imali stazu, ni opremu.
- Samo daska košta 500 evra, a za zaštitnu opremu treba još 200 evra. Trebalo je puno truda da uredimo stazu u Bukovcu koja je sada sjajna za spustove. Naš klub broji 20 članova, njih petoro su takmičari i postižu sjajne rezultate – priča Marcikić.
Ovaj ekstremni sport, kažu članovi kluba, zahteva mnogo hrabrosti, spretnosti, truda, ali i odličnu koncentraciju.
- Dugo sam vozio snoubord i kada sam se pre šest godina oprobao u planinskom skejtbordu, video sam da je to daleko teže. Vozi se po travi, neravnom terenu, veća je mogućnost da se padne, a ti padovi su mnogo opasniji od onih na snegu. Modrice, oderotine, pa čak i lomovi ruku i nogu nešto je na šta smo navikli – priča Slobodan Banović.
Ovaj momak je u planinskom skejtbordu postigao sjajne rezultate i sada je drugi u Evropi i prvi na Balkanu.
- Iako izgleda kao grub sport, nema prljave igre na stazi. Može da se desi da neko iza vas napravi grešku i da vas zakači, ali tada oboje padamo i gubimo trku. Prilikom spusta dostižemo brzinu i do 50 kilometara na sat i to je najlepši osećaj na svetu – kaže ovaj momak.
Jedina devojka u klubu je Senka Bajić, koja takođe niže uspehe u ovom sportu.
Novi članovi su dobrodošli
Članovi kluba ATB treniraju i pripremaju se za peti Evropski izazov utorkom i četvrtkom u 17 sati u Petrovaradinu (kod Lovotursa) i nedeljom u Bukovcu u 10 sati. Zainteresovani mogu da posmatraju trening, ali i da se pridruže članovima ovog kluba.
Izvor: 24sata.rs

Nastavak na Novine novosadske...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Novine novosadske. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Novine novosadske. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.