Na opremanje automobila za zimu ode bar jedna plata

Izvor: Radio 021, 16.Okt.2016, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na opremanje automobila za zimu ode bar jedna plata

Od 1. novembra vozači u Srbiji moraju da na svoje automobile namontiraju zimske pneumatike.

Doduše zakon o bezbednosti saobraćaja kaže da je moguće koristiti i letnje pneumatike ako je šara dublja od četiri milimetra i ako na drumu nema snega ili leda.

Jasno je, ipak, da se od ove obaveze ne može pobeći, ukoliko želite da vozite bezbedno svoj automobil, jer letnja guma već na plus osam stepeni Celzijusa, kažu stručnjaci, gubi svoja svojstva pa slabije prianja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za podlogu što prouzrokuje i lošije vozne karakteristike (duži je zaustavni put).

Ukoliko nemate zimske gume, predstoji vam trošak od najmanje 12.000-15.000 dinara jer najjeftiniji pneumatici koštaju oko 4.000 dinara po komadu.

Demontiranje letnjih i montaža zimskih pneumatika košta najmanje 800 dinara za sve četiri gume. Ukoliko nemate gde da ostavite gume do proleća (tad morate da odložite zimske), najjeftiniji "hotel za gume" naplatiće vam 100 dinara po komadu mesečno.

Naravno, cene pneumatika, usluge vulkanizera i skladištenja zavise i od veličine pneumatika.

Akumulatori, kažu vozači, prestaju da funkcionišu nekako odmah posle garancije, mada ima i drugačijih primera. U svakom slučaju, zima je veliki neprijatelj baterije pa ukoliko vam treba zamena moraćete i za kupovinu novog akumulatora da izbrojite najmanje 3.890 dinara, koliko košta najjeftiniji akumulator od 45 ampera koji se može pronaći u beogradskim radnjama. Ima i dosta prodavaca koji prodaju akumulatore po sistemu staro za novo, pa ćete uštedeti nekoliko stotina dinara.

Zbog zimskog perioda potrebno je proveriti i stanje antifriza, a u zavisnosti od kvaliteta i proizvođača za litar ove tečnosti moraćete da izdvojite od 180 dinara pa naviše (već pripremljena tečnost).

Proverite i metlice brisača, a bravice i sve gumene delove (oko vrata i prozora) tretirajte glicerinom (ima i drugih sredstava ali su znatno skuplja a efekat je isti), pišu Novosti.

Naravno, neophodno je da se snabdete i strugalicama za led, sredstvima za odmrzavanje i čišćenje vetrobranskih stakala i drugim sitnicama kako bi vam vožnja i u zimskom periodu bila što prijatnija.

Pored vrlo verovatnog poskupljenja goriva u predstojećem periodu vozače, naravno samo one koji ne poštuju propise, očekuju i znatno više kazne, već od 1. januara ukoliko se usvoji novi zakon o saobraćaju. Vozači će plaćati duplirane kazne za one prekršaje za koje su ranije plaćali 3.000 ili 5.000 dinara. To znači da će, na primer, korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje koštati nesavesnog vozača 10.000 dinara. Više o kaznama možete pročitati OVDE.

Autor: Novosti

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.