Izvor: Novine novosadske, 31.Jul.2012, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na operacije se čeka godinama – 54.000 pacijenata na listama

U 44 bolnice u Srbiji dijagnostičke preglede i operacije trenutno čeka gotovo 54.000 pacijenata. Najviše ih čeka na operaciju katarakte – gotovo 19.700, dok intervencije na srcu čeka više od 7.800 ljudi. Oni su na zvaničnim spiskovima, ne računajući podatke koji su označeni kao nevažeći i ustanove koje uopšte i ne obelodanjuju redove, iako im je to obaveza.
Poslednji koji su upisani na neke dijagnostičke preglede stići će za osam meseci, a na hirurške intervencije tek za >> Pročitaj celu vest na sajtu Novine novosadske << nekoliko godina.
Zvanične liste čekanja postoje za magnetnu rezonancu, skener, ugradnju endoproteza kuka i kolena, operaciju katarakte sa ugradnjom sočiva, ugradnju bajpasa i valvule, koronarografiju srca, ugradnju graftova i pejsmejkera. Za velike redove i dugo čekanje u svim bolnicama imaju identična “opravdanja”: ograničene kapacitete – i po kadru i po opremi i po broju operacionih sala.
Od dijagnostike je najproblematičnija magnetna rezonanca. Trenutno je u redu za magnet 10.930 ljudi, a pregledi se sad zakazuju za prvo tromesečje sledeće godine.
“Što imamo više opreme, liste čekanja su sve duže i to nedvosmisleno pokazuje da rešenje nije samo u nabavkama, nego da je organizacija u zdravstvu, izgleda, izuzetno loša. Licemerno je da se sad kapitacija (plaćanje po pacijentu) uvodi lekarima opšte prakse, gde nema zagušenja osim u administrativnom delu, a nema kapitacije na sekundarnom nivou zdravstva, gde je kao normalno da se godinama čeka”, kaže Zorica Marković iz Udruženja korisnika zdravstvenih usluga “Klub zdravlje”.

Nastavak na Novine novosadske...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Novine novosadske. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Novine novosadske. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.