Izvor: Radio 021, 16.Avg.2019, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na mestu novobeogradskog "Buvljaka" Kopernikus gradi neboder

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da je zemljište u Bloku 43, koje se nalazi preko puta buduće autobuske stanice na Novom Beogradu, prodato za 2,36 milijardi dinara na javnom nadmetanju u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

List Blic, ranije danas objavio je da je zemljište kupila kompanija Kopernikus, a to je sada i potvrđeno.

Kako je rekao Vesić, a saopštio Beoinfo, pored prihoda od prodatog zemljišta, u budžet grada biće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << uplaćen i doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta koji će investitoru biti obračunat u postupku pribavljanja građevinske dozvole.

"Za učešće na licitaciji prijavila su se tri zainteresovana investitora, a najveću ponudu za lokaciju od dva hektara dalo je preduzeće čija je pretežna delatnost izgradnja stambenih i nestambenih zgrada", rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, prodato zemljište nalazi se na poziciji sadašnjeg Otvorenog tržnog centra, koji će sa ove lokacije biti izmešten u naredne dve godine, što je obaveza Grada Beograda.

"Lokacija je obuhvaćena urbanističkim planom za kompleks autobuske i železničke stanice na Novom Beogradu i nalazi se na površinama namenjenim za komercijalne zone i gradske centre gde je moguće graditi poslovne sadržaje, ali i stambene zgrade, s tim da stambena namena može biti zastupljena najviše 80 odsto", rekao je Vesić i dodao da će za sve što se bude gradilo na toj lokaciji saglasnost davati Komisija za planove Skupštine Grada Beograda.

Zamenik gradonačelnika precizirao je i da je obaveza investitora da izvede sve radove na pripremanju i opremanju građevinskog zemljišta radi povezivanja objekata sa gradskom infrastrukturom.

"Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda urediće javno građevinsko zemljište u skladu sa planom detaljne regulacije i programom uređivanja i dodele građevinskog zemljišta", rekao je Vesić.

Kompanija Kopernikus potvrdila je da je na današnjoj licitaciji pobedila konkurenciju i kupila zemljište u Bloku 43 u Novom Beogradu na kojoj se trenutno nalazi otvoreni tržni centar "Buvljak".

Vrednost investicije iznosi 20 miliona evra, a na datoj parceli koja se prostire na površini od 2,05 hektara, kompanija Kopernikus planira da izgradi "najmoderniji i najveći poslovni kompleks ne samo u zemlji već i u čitavom regionu".

Kopernikus će uložiti sredstva u izgradnju poslovnog objekta ukupne površine od preko 100.000 kvadratnih metara.

"Ovaj kompleks objediniće ne samo sve poslovne ogranke kompanije Kopernikus na jednom mestu, već će u svom sklopu imati i najmoderniji opremljen televizijski Studijski prostor čija se gradnja planira za obe televizije - Prvu i O2", navodi se u saopštenju Kopernikusa i dodaje se da će poslovni objekat biti "remek-delo arhitekture i dizajna".

Beograd će tako uskoro dobiti neboder - Kopernikus Tower - koju u kompaniji opisuju kao "najvišu zgradu koja će sve zadiviti i promeniti izgled celog novobeogradskog kvarta i grada".

Autor: N1, Blic, B92

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.