Na koliko fakulteta rade pojedini profesori niko ne zna

Izvor: Radio 021, 06.Avg.2016, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na koliko fakulteta rade pojedini profesori niko ne zna

Na koliko fakulteta rade pojedini univerzitetski profesori niko ne zna, iako njihovi matični fakulteti moraju da im daju saglasnost za dopunski rad.

Neretko se događa da nastavu drže na pet-šest fakulteta u Srbiji i regionu, što privatnih što državnih. Zbog toga se već nekoliko godina najavljuje jedinstveni registar svih profesora u Srbiji, kao i potreba da se oni opredele za državnu ili privatnu službu, odnosno fakultet.

Prema najavi Milovana Šuvakova, pomoćnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ministra prosvete, profesori svih univerziteta u Srbiji biće od jeseni upisani u jedinstven elektronski registar, tako da će se moći da se vidi da li neko predaje samo na jednom ili više fakulteta.

- Kada registar bude završen, trebalo bi da za svakog profesora može da se vidi gde je sve angažovan i da li je to u skladu sa zakonskih 30 odsto preko fonda časova u matičnoj ustanovi. U ovaj registar podatke o zaposlenima unose i naučnoistraživačke ustanove, pa će se za svakog naučnika javno videti kakve naučne rezultate je postigao i gde je sve angažovan – objasnio je Šuvakov.

Međutim, iz registara nastavnika neće se videti da li profesori, preko norme, rade na fakultetima u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, kao i u Republici Srpskoj, mada se ove države pominju upravo kao mesta gde najviše srpskih profesora drži predavanja i za to ostvaruje dodatnu zaradu.

Prorektorka za nastavu Univerziteta u Novom Sadu Biljana Abramović navodi za "Dnevnik" da je upoznata s najavom da će početkom naredne školske godine biti napravljen i registar nastavnika u visokom obrazovanju, koji će popunjavati i privatni i državni fakulteti, dodajući da će on mnogo toga pokazati.

- Pretpostavljam da će se na taj način moći steći uvid u to koliko nastavnika drži nastavu na više fakulteta istog ili različitog univerziteta, kao i koji je to broj predmeta koji jedan nastavnik drži i da li je to u skladu s propisanim normama. Mislim da je korisno da se oformi takav registar, jer će pokazati koliko je opterećenje nastavnika, onemogućiće se eventualno angažovanje preko dozvoljene norme, a to će uticati na povećanje kvaliteta nastave – kaže profesorka Abramović.

Na pitanje da li profesori Univerziteta u Novom Sadu sada predaju na više fakulteta širom Srbije i regiona i da li su za to dobili dozvolu, odgovara da Rektorat nema podatke o ukupnom broju jer dozvole daju fakulteti na kojima su profesori stalno zaposleni, a ne Univerzitet.

Autor: Dnevnik

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.