Na hiljade prevoznika godinama radili nelegalno

Izvor: Radio 021, 26.Feb.2018, 23:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na hiljade prevoznika godinama radili nelegalno

Zvanično je registrovano oko 2.700 preduzetnika zaduženih za prevoz putnika i tereta, ali je "trka" za licencu otkrila da se ovim poslovima bavi najmanje još toliko firmi.

Po svemu sudeći - na crno, pišu Novosti.

Ministarstvu za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu pristiglo je 5.000 zahteva za dozvolu za rad. Ubedljivo, njih oko 80 odsto, nije dostavilo neophodnu dokumentaciju kako bi se uopšte i razmatrali zahtevi.

Licencu je dosad dobilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 1.000 prevoznika, a još 1.500 njih privremena rešenja uz koja mogu nesmetano da rade. Za prevoz putnika u Srbiji je registrovano 450 prevoznika, dok je prevoznika robe upisano 2.200.

Zakoni o prevozu putnika i tereta predvideli su da svako za obavljanje ove delatnosti dobije licencu. Rok za podnošenje zahteva istekao je 12. februara.

- Oko 80 odsto predatih zahteva nije ispunjavalo uslove za obradu zahteva zbog nekompletne dokumentacije. U masi od oko preostalih 2.500 zahteva imamo veliki broj podnosilaca koji nemaju niti rešenja ili uverenja na osnovu kojih su obavljali delatnost godinama. Samim tim nemaju nikakav osnov za izdavanje privremenog rešenja, kako bi premestili period do ispunjavanja uslova za dobijanje licence. To ujedno znači da imamo masu prevoznika koji su delatnost obavljali na crno godinama, neki čak i decenijama - navode u ministarstvu.

Novosti navode da nije propisan rok u kome je potrebno izdati licencu, ali nadležni kažu da postoji opšti tok za rešavanje zahteva od 30 dana.

- On je u sadašnjim, vanrednim rokovima, realno neprimenljiv. Vanrednost situacije se ogleda u hiljadama predatih zahteva u kratkom roku, procesu prevođenja celokupnog srpskog transporta putnika i stvari u unutrašnjem i međunarodnom prometu na režim licenci i evropski standard, u pogledu ispunjenosti uslova za profesiju. Zahtevi se rešavaju redosledom njihove predaje. Uz malo strpljenja, svi zahtevi će biti rešeni, izdaje se oko 50 privremenih rešenja dnevno, uz izdavanje licenci - navode u Ministarstvu saobraćaja.

Autor: Novosti

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.