Na današnji dan se zastava Srbije vijorila nad Belom kućom

Izvor: Radio 021, 28.Jul.2018, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na današnji dan se zastava Srbije vijorila nad Belom kućom

Na današnji dan pre 100 godina, na četvrtu godišnjicu početka Prvog svetskog rata, u Sjedinjenim Američkim Državama obeležen je "Srpski dan", a srpska zastava se prvi put zavijorila nad Belom kućom, čime je Srbiji odata počast za doprinos i žrtve u tom ratu.

Visoki američki zvaničnici, na čelu sa predsednikom Vudroom Vilsonom i državnim sekretarom Robertom Lensingom, izrazili su tada postovanje prema borbi srpskog naroda, a srpska trobojka je podignuta iznad Bele >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kuće kao i na svim zgradama javnih institucija u Vašingtonu u čast posvećenosti srpskog naroda vrednostima koje dve zemlje cene.

Predsednik Vilson je, 28. jula 1918, na četvrtu godišnjicu objave rata Austrougarske Srbiji, izdao saopštenje o tome američkom narodu koje je pročitano u crkvama širom zemlje i objavljeno u skoro svim uticajnim dnevnim novinama. Lensing je tada rekao da je hrabri srpski narod "žrtvovao sve za slobodu i nezavisnost".

Ideja za obeležavanje "Srpskog dana" potekla je od tadašnjeg predstavnika Srbije u SAD Ljubomira Mihailovića, o čemu svedoci njegova prepiska sa drugim pomoćnikom državnog sekretara Vilijamom Filipsom. Mihailović je 1. juna 1918. godine uputio taj predlog u pismu Filipsu u kojem je objasnio da je "28. jul datum kada su Centralne sile proglasile rat civilizovanom svetu", a Filips mu je odgovorio posle pet dana rekavši da je predsednik impresioniran predlogom.

Mihailović je potom o svojoj inicijativi obavestio srpsku vladu na Krfu.

Veruje se da je na pozitivan stav američkog predsednika prema Srbima uticalo i prijateljstvo sa naučnikom Mihajlom Pupinom.

Inače, čast da se zastava neke druge zemlje nađe na Beloj kući pripala je još samo Francuskoj, 1920. godine.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.