
Izvor: Radio 021, 03.Sep.2019, 13:36 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Na Ribarcu pripreme srpske reprezentacija u kuvanju riblje za EP u Mađarskoj
Majstori kulinarstva iz ekipe "Ribarac", koji će reprezentovati Srbiju, pripremaju se trenutno na Ribarskom ostrvu za Prvenstvo Evrope u kuvanju riblje čorbe koje će se održati 7. i 8. septembra u mađarskom gradu Baji.
Glavni kuvar u našem timu, koji broji 10 članova, je Nedžad Abdulović - Nećko, višestruki šampion u pripremi ribljeg kotlića. Asistiraju mu takođe majstori varjače - Ivica Avgustin, Miodrag Radojević, Stanko Popović, Dušan Ivković, Lazar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Bukinac, Dušan Vučićević, Miloš Mirkov, Goran Stevanović i Laslo Tarjan.
- Već desetak dana "hvatamo zalet" za značajno takmičenje i naravno da imamo najviše ambicije, da osvojimo medalju. Pripremamo riblju čorbu na tradicionalan način, a u Mađarsku nosimo sve domaće proizvode, naš kotlić, "bezdansku papriku", luk "pogačar", naše začine, drva crvene vrbe kao i vodu, novosadsku "česmovaču". Ribu ćemo, kao i svi takmičari, dobiti na licu mesta, a čorba se kuva od čistog šarana - kaže Abdulović, koji se već 36 godina bavi kulinarstvom, a u biografiji ima upisane titule dvostrukog šampiona bivše Jugoslavije u kuvanju riblje čorbe, prvaka Srbije, Vojvodine, višestruki je pobednik na mnogobrojnim lokalnim takmičenjima...
Po rečima Abdulovića, neuobičajeno je da su Mađari, koji preferiraju riblji paprikaš, ovaj put upriličili evropsku smotru u kuvanju riblje čorbe.
- Tako će nam, očekujemo, glavni konkurenti biti ekipa iz Hrvatske ali i domaća selekcija. Međutim, svi smo uvereni da ćemo dostojanstveno predstaviti Novi Sad, Vojvodinu i Srbiju. Jer, cilj nam je da na najbolji mogući način prezentujemo riblje specijalitete sa našeg podneblja i afirmišemo vojvođansku kuhinju - kaže Abdulović.
U timu svako ima svoje posebno zaduženje.
- Okupljamo se kod Nećka na čardi, na Ribarskom ostrvu. Uigravamo se, degustiramo i dogovaramo. Jer pored pripreme riblje čorbe, u Baji će žiri da ocenjuje i dekoracije, postavljanje stola, opšti utisak ekipe - dodaje menadžer tima Ivica Avgustin.
Veoma značajnu i posećenu internacionalnu manifestaciju u Baji, "Festival podunavskih zemalja" organizuju "Mađarski vitezovi kulinarstva".
Autor: 021.rs
Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.