Na Novosadskom džez festivalu prvi put tri big benda na istoj sceni

Izvor: Radio 021, 31.Okt.2018, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Novosadskom džez festivalu prvi put tri big benda na istoj sceni

Novosadski džez festival i ove godine će imati uvodni i glavni deo programa, a sve će se odvijati od 6. do 17. novembra.

U uvodnom delu koji će početi 6. novembra, muzičarima iz Novog Sada i okoline biće ponuđen širok izbor radionica od kojih će neke biti otvorene i za javnost. Gostujući umetnici dolaze iz Poljske, Mađarske, Amerike i drugih zemalja.

U utorak, 6. novembra, u Kulturnom centru Novog Sada u 19 časova, održaće se promocija knjige Zoltana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Bičkeija, a koncert džez hora Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda počinje u 20 časova. Narednog dana u 19 časova "Aleksandar Dujin orchestra" nastupiće u studiju M, gde će u četvrtak, 8. novembra, u 20 časova nastupiti i Dragon's fuelkestra.

Od srede, 7. novembra, do subote, 10. novembra, radionice će se održavati u sklopu Internacionalne muzičke rezidencije. Prva je u četvrtak, 8. novembra. U pitanju je radionica za perkusioniste i kontrabasiste koju vode Silvester Mikoš i Ksaveri Vojčinski.

U subotu, 10. novembra, kroz ulice i trgove u starom jezgru grada, od 16 do 18 časova, Novosađane će animirati Bateria Sambansa. Istog dana u 21 čas u KC Labu sviraće Trio Jovićević-Vojčinski-Mikloš i gosti.

"Ivan Švager Ambire Band" sviraće u kafeu "Cepelin" u ponedeljak, 12. novembra u 20 časova, gde će se dan kasnije u isto vreme održati koncert "Jazz Connection".

Od ponedeljka, 12. novembra, do petka, 16. novembra, "The Berklee Jazz Institute Ambassadors" održavaće predavanja i radionice, a u četvrtak, 15. novembra, održaće se seminar o džez pedagogiji koji će biti otvoren za publiku. U sklopu uvodnog programa održavaće se i radionice za decu i mlade.

Izložba plakata koji su obeležili dvadeset godina Novosadskog džez festivala održaće se u sredu, 14. novembra, u 19 časova.

Od, 15. novembra, svako veče u Srpskom narodnom pozorištu održavaće se koncerti na kojima će nastupiti deset džez sastava, uključujući i "Macha Gharibian Trio", "The Steve Wilson & Wilsonian's Grain", "Julia Siedl Trio", "Shalosh", "The Jeff Tain Watts Quartet", "The Berklee Global Jazz", "Institute  Ambassadors featuring Marco Pignataro", "Jumbo Big Band" i "Seamus Blake & French Connection".

Kao posebno bitan događaj, Vesna Kaćanski, producentkinja Festivala, navodi zajednički nastup tri big benda, odnosno "Jumbo Big Band", koji će za ovu priliku biti sastavljen od Big benda Radio televizije Slovenije, Džez orkestra Hrvatske radio televizije i Big bend Radio televizije Srbije.

"Mislim da će ovaj nastup biti naročito interesantan svima, pa čak i onima koji inače ne slušaju džez, jer mi nikad u Novom Sadu nismo imali zajednički nastup big bendova, a ni na našim prostorima tako nešto se nije desilo decenijama", kaže Kaćanski.

Poslednjih dana festivala, u četvrtak petak i subotu, svako veče će se u klubu SNP-a održavati i "jam session".

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.