Na FTN se školuje 7 od 10 najplaćenijih profesija

Izvor: Radio 021, 27.Nov.2014, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na FTN se školuje 7 od 10 najplaćenijih profesija

Od deset najplaćenijih zanimanja koje je objavio američki sajt za poslove "CareerBuilder", za čak njih sedam diploma se može steći na Fakultetu tehničkih nauka.

Direktor marketinga, programer, industrijski inženjer, veb administrator, veb developer, menadžer zdravstvene ustanove i menadžer prodaje po tom sajtu biće najplaćeniji poslovi 2015.

Svi ovi esnafi mogu se naći na Departmanu za industrijsko inženjerstvo i menadžment, a jedino što FTN ne obrazuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sa ove liste su logopedi, fizioterapeuti i medicinske sestre. - Pratimo tržište i šta industriji trenutno treba pa tako prilagođavamo i naše studijske programe. S druge strane, industrijskog inženjera obrazujemo još od šezdesetih godina i njegova popularnost ne opada - kaže direktor Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment Bojan Lalić.

On dodaje da se popularnost ovih studijskih programa konstantno povećava, a trenutno školuju oko 200 studenata sa liste najplaćenijih zanimanja godišnje. Kaže i da je FTN sada u stanju da za nekoliko meseci napravi potpuno novi i namenski studijski program za određenog poslodavca koji bi zatražio usko profilisane stučnjake. - U pregovorima smo sa jednom stranom firmom koja se bavi distribucijom energije da za njih napravimo novi studijski program i školujemo profil stručnjaka koji njima fali - pojašnjava Lalić.

Inače, u Americi su plate za najtraženija zanimanja oko 100.000 dolara godišnje, dok rast zapošljavanja varira između 10 i 20 odsto za isti period.

Nekadašnji profesor FTN-a Dubravko Ćulibrk, koji sada predaje na Univerzitetu na Foridi, kaže da je pored obrazovanja ključni momenat u svemu obuka za učešće na internacionalnom tržištu rada. - Trudimo se da studenti i profesori imaju što više internacionalnog iskustva. Okosnica našeg novog usmerenja su arhitekta softvera, projektni menadžer i arhitekta informacionih tehnologija - kaže Ćulibrk. On dodaje da se ova zanimanja nalaze na prva tri mesta Forbsove liste najplaćenijih fleksibilnih karijera u budućnosti.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.