Izvor: Radio 021, 27.Okt.2020, 23:01

NUNS: Većina napada na novinare na protestima i dalje u istražnoj fazi

Ministarstvo unutrašnjih poslova izvestilo je Platformu Saveta Evrope za promociju zaštite novinarstva i bezbednosti novinara o napretku u istrazi slučajeva napada na novinare tokom julskih protesta u Srbiji, saopštilo je danas Nezavisno udruđenje novinara Srbije (NUNS).

Iz odgovora MUP vidi se da je većina slučajeva i dalje u istražnoj fazi, neki nisu ni procesuirani, dok je identifikovana i uhapšena jedna osoba koja je zadržana u pritvoru 48 sati, a radi se o licu koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je polomilo staklo ispred prostorija RTV Vojvodine u Novom Sadu 8. jula, i incident je kvalifikovan kao delo nasilničkog ponašanja, član 344 stav 1 Krivičnog zakonika.

O ovim napadima međunarodne institucije i organizacije izvestila regionalna platforma SafeJournalists.net čija je NUNS članica u Srbiji.

Tom prilikom pobrojani su slučajevi napada i ugrožavanja novinara koji su se dogodili od 7. do 9. jula ove godine, a Platformu Saveta Evrope MUP je izvestio samo o nekim od slučajeva.

U slučaju ometanja na radu ekipe televizije N1 Sektor unutrašnje kontrole MUP radi na prikupljanu podataka po nalogu nadležnog tužioca, dok je, kada je u pitanju slučaj ometanja na radu novinarki i novinara Marka Radonjića sa portala Nova S utvrđeno da slučajevi nisu prijavljeni i evidentirani u skladu sa zakonom propisanom procedurom i da nisu preduzete dalje radnje.

Fizički napad na novinara Bete Žikicu Stevanovića prijavljen je nadležnom tužilaštvu i preduzete su dodatne mere kako bi se utvrdilo ko je počinitelj tog krivičnog dela.

O napadu na Milana Srdića i Lazara Vukadinovića predstavnik MUP obavestio je nadležno tužilaštvo u Novom Sadu o podnetim krivičnim prijavama i tuzilac je to delo kvalifikovao kao nasilničko ponašanje.

Kada je u pitanju napad na ekipu RTS u Nišu, snimatelja Ivana Stambolića i novinarku Lidiju Georgijevu, policija tvrdi da o tom slučaju nije bila obaveštena, pa nije podneta prijava, jer su u telefonskom razgovoru sa njima saznali da ne žele da podnose prijave u vezi sa slučajem.

U pismu MUP navodi da po Metodologiji za sprovođenje istraga u slučajevima zloupotreba policije, njih sprovodi tužilac, a uzimajući u obzir da on može izuzetno poveriti određene dokazne radnje Sektoru unutrašnje kontrole, MUP će po prijemu takvog zahteva pristupiti tom poslu kao prioritetu.

Autor: 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.