NIS: Obavljen najrizičniji deo remonta

Izvor: S media, 04.Nov.2010, 00:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS: Obavljen najrizičniji deo remonta

U sklopu remonta Rafinerije nafte Pančevo danas je uspešno obavljen najkomplikovaniji i najrizičniji deo posla u okviru rekonstrukcije na kompleksu sekundarnih postrojenja fluidnog katalitičkog krekinga, saopštila je Naftna industrija Srbije.

Kako se navodi, rekonstrukcija kompleksa fluidnog katalitičkog krekinga košta 14 miliona evra, a na radovima je angažovano 360 radnika pančevačke rafinerije i rafinerije Novi Sad. Remont je počeo 11. novembra i trajaće do >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kraja novembra 2010.

Kupola sa ciklonima teška oko 120 tona specijalnom dizalicom podignuta je na visinu od 75 metara, preneta preko viših delova postrojenja i nakon toga spuštena na reaktor na visinu od 45 metara.

Celokupan posao podizanja i spuštanja kupole trajao je sat i po, a vremenske prilike bile su povoljne jer brzina vetra nije bila veća od devet metara u sekundi. Za taj zahvat zakupljena je jedina dizalica u regionu nosivosti preko 500 tona koja je stigla iz Hrvatske.

NIS očekuje profit

Bugarski tajkun u Srbiji ojadio 8.000 radnika

Krajnji efekat postavljanja nove kupole sa ciklonima, koja se prvi put menja nakon početka rada postrojenja 1985. godine, potpuno zadovoljava ekološke standarde, saopštio je NIS.

"Nakon remonta i prve faze rekonstrukcije, praškastih materija u atmosferi iznad Pančeva će biti manje", izjavila je direktorka Rafinerije nafte Pančevo Ljubica Simić, koja je sa saradnicima nadgledala sve faze ove operacije.

Na postrojenju za fluidni katalitički kreking često dolazi do prekoračenja granične vrednosti emisije ukupnih praškastih materija propisanih Pravilnikom o graničnim vrednostima emisije, načinu i rokovima merenja i evidentiranja podataka.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.