Izvor: Radio 021, 11.Jun.2020, 19:15

NIN: Krušik i tokom vanrednog stanja izvozio oružje za firmu iz Emirata

Fabrika Krušik tokom vanrednog stanja izvozila je oružje za Internešnal golden grupu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja oružje kupuje po privilegovanim cenama, objavio je nedeljnik NIN.

"Neverovatno kako niko iz Ministarstva odbrane nije video da su cene po kojima su prodavane mine iz Krušika niže od ugovora sa Jugoimportom, koji je nekada bio glavni izvoznik oružja", kaže autor tog teksta Vuk Cvijić.

"Imamo fotografije kako se transportuje poružje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << firma iz Sarajeva je angažovana za transport, dolazili su do aerodroma Nikola Tesla, ogromni avioni UAE, vojne oznake su bile prefarbane belom farbom, samo registarski broj aviona. Ugovori iz 2018, šest letova je bilo od 22. do 26. aprila, skoro 500 tona može da stane u te letove, bile su angažovane još neke firme iz naše namenske. Krušik po cenama koje su niže nego za državni Jugoimport, otkrili smo da je ista firma internešnal golden grup imala tri ugovora sa Krušikom i za sva tri su cene povoljnije nego za SDPR", objasnio je Cvijić.

On navodi da je, što se tiče Krušika, uloga Ministarstva odbrane orgomna jer ono dobija nedeljni izveštaj o poslovanju, a ovde je, pojašnjava, bilo garant ugovora.

"Potpis Nenada Miloradovića se nalazi na tom ugovoru što je neobično, nisam to otkrio da se negde desilo da ministarstvo bude garant i da snosi troškove ako isporuka ne bude u redu. Neverovatno kako niko iz ministarstva nije video da su te cene po kojima su prodavane mine iz Krušika niže od ugovora sa Jugoimportom koji je nekada bio glavni izvoznik oružja", rekao je.

Dalje objašnjava da je Internešnal golden grup dugovao Krušiku novac zaključno sa 2017. i 2018. što je, kaže, neobično jer se u trgovini oružja sve plaća unapred.

"To su neobične povlastice. Ovo je državni posao, garant je ministarstvo odbrane, najbliži Vulinov saradnik je potpisnik ugovora i mnogo je daleko otišlo da pod okriljem policijskog časa se nastavlja sumnjiva trgovina, a čovek koji je ukazao na to, protiv njega se vodi postupak. Svi građani trpe štetu. Mi nemamo rezultate, iako je bilo najava da BIA i VBA treba da ispitaju".

Kaže i da je sam predsednik Srbije Aleksadar Vučić priznao da nešto nije u redu s Krušikom, kada ga je posetio početkom marta.

"Ne da nije u redu, nego već pet godina im je račun u blokadi, kako je neka fabrika koja proizvodi nešto što se traži u gubitku. Firma iz UAE duguje novac, GIM duguje novac, duguju novac od dobiti. To su dugovi samo osnovnih preduzeća, ima ih četiri. To su i preduzeća Slobodana Tešića koji je finansijer SNS, njegova ćerka je bila na izbornoj listi SNS, ti dugovi su višestruko veći od duga Krušika, samo od jedne realizacije posla GIM je 16 miliona dolara, a sadašnji dug Krušika je tri miliona", rekao je Cvijić.

Autor: NIN

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.