NBS objavila pregled troškova slanja i novca u inostranstvo

Izvor: Radio 021, 28.Dec.2017, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS objavila pregled troškova slanja i novca u inostranstvo

Narodna banka Srbije objavila je prikaz uporednih troškova i naknada koje građani plaćaju prilikom slanja novca van zemlje ili prijema novca iz inostranstva.

Kako se navodi u saopštenju NBS, prikaz tih troškova i naknada dat je za deset država koje predstavljaju reprezentativne primere kada je u pitanju slanje novca iz Srbije u inostranstvo, odnosno prijem novca iz inostranstva u Srbiji.

Među obuhvaćenim zemljama su Nemačka, Austrija, Švajcarska, Francuska, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Velika Britanija, SAD, Kanada, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

U tabelarnom prikazu na veb sajtu NBS, u odeljku Zaštita korisnika, na reprezentativnim primerima slanja, odnosno prijema iznosa od 200 ili 1.000 jedinica odgovarajuće valute, prikazani su troškovi i naknade koje banke ili platne institucije (Western Union, MoneyGram, RIA Money Transfer), kao i "Pošta Srbije", naplaćuju građanima prilikom pružaja tih usluga.

Iz NBS poručuju da su navedeni pregledi isključivo informativnog karaktera, kako bi se građanima ukazalo na različite naknade i troškove u vezi sa ovim poslovima, a za precizne podatke - neophodno je da kontaktiraju nadležne institucije.

NBS savetuje građane da bi trebalo da se, pre slanja odnosno prijema novca, detaljno informišu o mogućim načinima slanja/prijema, uslovima, svim naknadama i troškovima, kao i očekivanom vremenu kada bi transakcija trebalo da bude obavljena, a zatim odaberu onaj način i onu finansijsku instituciju čije usluge odgovaraju njihovim potrebama.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.