NBS: Inflacija povećana zbog hladnog vremena

Izvor: Radio 021, 13.Apr.2017, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Inflacija povećana zbog hladnog vremena

Na rast međugodišnje inflacije u Srbiji, kao i u ostalim evropskim zemljama, proteklih meseci uticalo je poskupljenje naftnih derivata izazvano rastom svetske cene sirove nafte u drugoj polovini 2016. godine, kao i povrća usled nepovoljnih vremenskih prilika početkom ove godine, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Kako podseća NBS, januar ove godine je bio najhladniji u poslednjih preko 30 godina, što se nepovoljno odrazilo na domaću ponudu povrća, a pošto su slični >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << vremenski uslovi bili i u većem delu Evrope, to je ograničavalo i uvoz.

"Kao i u drugim zemljama, uticaj hladnog vremena na inflaciju je privremen i sa normalizacijom vremenskih prilika očekujemo da će doći do postepenog iščezavanja ovog efekta. Da su inflatorni pritisci i dalje niski, potvrđuje i kretanje potrošačkih cena po isključenju hrane, pića, energije i cigareta (bazna inflacija) koje su u prvom tromesečju ove godine neznatno povećane i to za 0,2 odsto", navodi NBS.

Centralna banka očekuje da će inflacija i u narednom periodu ostati niska i stabilna i da će se kretati u granicama cilja od tri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 procentnih poena.

Međugodišnja inflacija u Srbiji je u martu iznosila 3,6 odsto.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.