Izvor: Radio 021, 08.Mar.2019, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NALED predlaže da se ukinu takse za elektronska poreska uverenja

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) predložila je da Ministarstvo finansija ukine taksu za ponošenja zahteva i dobijenje elektronskog poreskog uverenja.

"Poreska uprava napravila je veliki korak ka stvaranju boljeg poslovnog ambijenta i eliminisanju suvišne birokratije i prvog dana marta omogućila pribavljanje uverenja o plaćenom porezu elektronskim putem što će građanima i privrednicima uštedeti najmanje dva miliona evra godišnje. Međutim, problem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je što je zadržana praksa naplate dve takse u ukupnom iznosu od 620 dinara, kao i u vreme kada je procedura obavljana na šalteru", naveo je NALED.

Stav NALED-a je da bi takav namet trebalo da održava realni trošak pružanja usluge, što znači da takse za elektronske usluge ne bi trebalo naplaćivati imajući u vidu da najveći deo posla obavlja softver, a ne službenici.

Ta organizacija predlaže i da gradjani i privreda budu oslobođeni obezbeđivanja dokaza o plaćenom porezu u postupcima pred državnim organima, odnosno da podatke iz ovih dokumenata institucije pribavljaju elektronskom komunikacijom sa Poreskom upravom, na šta ih zakon i sada obavezuje.

Poreska uprava Srbije godišnje izda 750.000 uverenja.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.