Izvor: Radio 021, 03.Nov.2019, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzičar i izgubljena violina vredna 250.000 funti

Stiven Moris je dobio nazad instrument nakon tajnih pregovora.

Stephen MorrisStivenu Morisu je violina vraćena na parkingu supermarketa Vejtrouz

Violina stara 310 godina i vredna 250.000 funti je vraćena vlasniku koji ju je zaboravio u vozu u južnom Londonu.

Profesionalni muzičar Stiven Moris je dobio instrument nazad nakon tajnih pregovora.

Primopredaja je obavljena na parkingu supermarketa u Bekenhemu, a pratili su je policajci u civilu za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << slučaj da nešto krene naopako.

Pronađen izgubljeni Kjubrikov scenario Debela maca koju su vraćali četiri puta u sklonište pronašla dom Posle 75 godina: Američki vojnik našao ljubav iz rata

Čovek koji je doneo violinu, rekao da je pogrešio i izvinio se.

Moris kaže da još uvek nije „isprocesuirao" činjenicu da mu je violina vraćena.

„Osećam se pomalo izmučeno i povređeno", kaže muzičar. „Nisam dobro spavao od kako je nestala", kazao je i dodao da će povratak instrumenta proslaviti uz jedno

pivo.

Walton/YouTubeStiven Moris je rekao da se osećao kao da mu je „odsečena ruka" kada je izgubio

Violina koju je napravio majstor Dejvid Tekler 1709. godine, 22. oktobra je ostala u vozu koji je išao iz Londona do Orpingtona, a Moris izašao na stanici Pendž Ist.

Ovaj 51-godišnji muzičar iz Sidenhema koji je svirao muziku komponovanu za filmove Gospodar prstenova i Džejms Bond i snimao sa Dejvid Bouvijem i Stivijem Vonderem, bio je uznemiren.

Britanska saobraćajna policija (BTP) je objavila snimke sigurnosnih kamera na kojima se vidi osoba za koju se verovalo da je uzela violinu, moleći je da se javi. Ubrzo su ljudi počeli da dele apel na društvenim mrežama.

Stephen MorrisViolina je nedavno restaurirana

Do pomaka je došlo u četvrtak. Morisu je stigla privatna poruka na Tviteru. „Prepoznajem osobu na slici. Mislim da je to možda neko koga poznajem - želim da pomognem. Znam kako je kada zaboraviš vredne stvari u vozu", pisalo je.

Sumnjalo se da je zapravo u pitanju osoba koja je i uzela violinu.

Rekavši da se zove „Džin", što mu nije bilo pravo ime, ovaj čovek je pristao da se nađe sa Morisom u petak uveče na parkingu supermarketa Vejtrouz, blizu železničke stanici Bekenhem.

Tokom operacije koju je koordinisao prijatelj muzičara i bivši policajac Majk Penet, u pripravnosti je bio i tim policajaca u civilu.

„Majk je bio pokretač cele operacije", rekao je Moris.

Stephen MorrisViolina je obeležena Teklerovim imenom

Ubrzo nakon deset sati uveče, policijski tim je posmatrao kako „Džin", star dvadesetak godina, prilazi Morisu, rukuje se sa njim i predaje mu putnu torbu sa violinom.

„Izvinjavao se i rekao da je hteo da mi je preda lično", rekao je. Violina i gudala su bili netaknuti i „u štimu"

„Nije moglo bolje da se završi", rekao je Moris.

Britanska saobraćajna policija je saopštila da neće pokretati postupak protiv čoveka jer je preduzeo razumne korake da stupi u kontakt sa vlasnikom violine i vratio mu je nazad.

Detektiv Fil Brigs je rekao da je od samog početka poruka bila: „vratite violinu, molim vas".

„Bila je to džentlmenska razmena sa žrtvom", rekao je.

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.