Izvor: Radio 021, 18.Okt.2020, 07:29

Muzej Prado povukao sliku sa izložbe umetnica jer je autor muškarac

Madridski muzej Prado iznenada je povukao jednu sliku iz 19. veka sa izložbe slika španskih umetnica nakon što je umetnička blogerka pokazala da je to delo ustvari slikao muškarac.

Izložba "Invitadas", što u prevodu znači gošće, otvorena je prošle nedelje sa ciljem da se ukaže na ulogu žena u španskoj umetnosti između 1833. i 1931. godine, preneo je Rojters.

Privremena postavka 134 dela - Pradova prva od kada su španske galerije ponovo otvorene u junu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nakon nacionalnog karantina uvedenog zbog virusa korona, uključivala je loše očuvano platno pod nazivom "Porodična scena" andaluzijske umetnice Konsepsion Mehie de Salvador.

Ponosno izložena u posebnoj prostoriji, slika na kojoj su prikazane tri žene koje podižu pogled sa domaćih poslova prema starcu koji se tužno oprašta od dečaka, trebalo je da istakne istorijsku marginalizaciju žena umetnica.

Međutim, blogerka Konča Dias bila je sumnjičava u vezi s autorstvom slike i sledeći tragove o istorijskim zapisima utvrdila da je da je reč o delu "Odlazak vojnika" čiji je autor Adolfo Sančes Mehija.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.