Izvor: Radio 021, 09.Jan.2020, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Može li tržište nafte trajno da se poremeti zbog sukoba SAD i Irana?

Cena nafte na svetskom tržištu je na kratko dostilga svoj maksimum u protekla četiri meseca kada je Iran raketama gađao baze sa američkim vojnicima u Iraku, ali je opet pala posle obraćanja predsednika Trampa koji je nagovestio da će dalje vojne ackije biti limitirane.

Cena nafte je u proteklih 12 meseci porasla za 25 odsto zbog rastućih tenzija na Bliskom istoku. Investitori su čekali da vide kako će potencijalna eskalacija uticati na proizvodnju nafte, kaže analitičar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Mark Hemrik.

"Mislim da je tržište oprezno reagovalo na ove događaje i da je postojao strah od eskalacije, ali da se istovremeno znalo da se do sada nije desilo ništa što je moglo da promeni pravac bilo svetske, bilo američke ekonomije", tvrdi Hermik.

Stručnjaci koji prate tržište kažu da postoji jedan faktor koji je doprineo stabilnosti cene nafte, bez obzira na globalna politička dešavanja.

"SAD su promenile kompoziciju na globalnom tržištu nafte time što su postale veliki proizvođač i izvoznik nafte koja se dobija iz škriljaca. Mislim da investitori sada znaju da globalna ponuda sirove nafte ne može mnogo da se promeni", smatra Hemrik.

Opširnije na sajtu Glasa Amerike.

Autor: VOA

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.