Izvor: Radio 021, 27.Avg.2019, 07:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mozak dnevno obradi 100.000 reči

Verovali ili ne, mozak se smanjuje sa godinama. Na ovaj prirodan proces utiču i neke loše životne navike, kao što su alkohol, pušenje i nespavanje.

Iako čini samo dva odsto naše telesne težine, mozak dnevno obrađuje oko 100 hiljada reči. On upravlja i kontroliše sve što radimo. Šta se sa njim dešava posle 60-te godine?

"Proces starenja se svakako dešava u čitavom organizmu, pa i u našem mozgu. Smanjuje se tečnost, kapaciteti gradivnih materija, pre svega >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << proteina, smanjuju se metabolički procesi, abolizam, a preovlađuje katabolizam. I tako se smanjuje i ukupna zapremina mozga", rekao je predsednik Društva neurologa Srbije prof. dr Ranko Raičević.

Studije pokazuju da na volumen mozga utiče i fizička aktivnost. Baš kao i srcu, plućima, mišićima, i našem mozgu je potrebno vežbanje.

"Studije su pokazale da ako se neko bavi fizičkom aktivnošću, sat vremena fizičke aktivnosti će za 0,2 odsto povećati volumen mozga", istakla je prof. dr Sanja Mazić, lekarka sportske medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

"Mozak ima 11 milijardi neurona i interneurona. Volumen je definisan rođenjem i onda dolazi do značajnog povećanja volumena i dolazi do obrta. Najveći broj neurona su motoneuroni, nervne ćelije koje su zadužene za pokrete, pa je fizička aktivnost ta koja pokreće tu arhitektoniku", napominje dr Raičević.

Fiziča aktivnost prepisuje se i kao prevencija i kao terapija.

"Za stare ljude fizička aktivnost ima puno pozitivnih efeketa, prevashodno na zdravlje kardiovaskularnog sistema, a znamo da se krvni sudovi od naše 11 godine menjaju i da je to fiziološki proces. Ona omogućava i lakše disanje, kontrolu šećera u krvi koja je opet nešto što se sa starenjem, fiziološki normalno javlja", rekla je dr Mazić.

Pokazalo se da trening mozga utiče i na proces kognicije i zapremine, tako da je vežbanje način da ti neuroni rade stalno, da te veze funkcionišu i tada se podržava ta arhitektonika i zapremina. Kombinacija umerene fizičke ktivnosti od pet do deset hiljada koraka i čitanje knjiga je blagotvorno utiču na mozak.

Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.