Morske zmije napadaju ljude verovatno zato što su „napaljene“

Izvor: Luftika.rs, 12.Avg.2022, 14:20

Morske zmije napadaju ljude verovatno zato što su „napaljene“

Napadi morskih zmija su misteriozni i ponekad smrtonosni, ali istraživanja pokazuju da su one možda samo “veoma uzbuđene”, piše Vice.
Zamislite sebe kako ronite duž šarolikog koralnog grebena. Odjednom, to živopisno i spokojno podvodno iskustvo pretvara se u horor, dok vam u vidokrug ulazi agresivna morska zmija i napada vas bez očiglednog razloga.
Foto: Printscreen / Master Liveabroads Okeanolozi imaju mudre savete za one koje se eventualno nađu u sličnoj situaciji: nemojte >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << paničiti i ostanite mirni, jer zmija možda samo pokušava da se – pari sa vama.
To je pokazao rezultat nove studije koju je vodio viši naučnik u Australijskoj organizaciji za naučna i industrijska istraživanja Komonvelta, Tim Linč. Studija se zasniva na 158 susreta sa morskim zmijama (Aipisurus laevis).
Linč je, kao ronilac u Velikom koralnom grebenu, zajedno sa svojim kolegama, primetio da se neizazvana agresija tih životinja skoro uvek dešava u sezoni parenja. To ukazuje na to da su ti susreti rezultat “zamene identiteta tokom seksualnih interakcija”, objavio je Scientific Reports.
Rezultati istraživanja zabeleženi su u zaronima koje je Linč sprovodio 1994. i 1995, ali tek se nakon pandemije ukazala prilika da se oni objave.
– Možete “okriviti” Covid za to, rekao je profesor biologije na Univerzitetu u Sidneju, Ričard Šajn, inače koautor studije.
– Posao koji je uradio Tim Linč deo je njegovog doktorata, kaže Šajn. Pregledao sam njegovu tezu 2000. godine, mislio sam da je odlična, ali on je nikada nije objavio. Zatvoren kod kuće za vreme pandemije, kontaktirao sam sa Timom i pitao ga da li je zainteresovan da sarađuje sa mnom, kako bismo objavili delove njegove teze. On se sa tim složio.
Iako je Linč prikupio podatke pre nekoliko decenija, oni su jednako relevantni i danas. Napadi morskih zmija su retki, ali mogu biti fatalni, prema drugoj studiji u kojoj je Šajn koautor. Neke vrste zmija su izuzetno otrovne. Žrtve su obično ribari, ali to mogu biti i rekreativni plivači i ronioci. Čak i ako zmija ne ugrize, panika može da ugrozi vaš život, primetio je Šajn.
Linč, Šajn i ekolog sa Univerziteta Džejms Kuk, Ros Alford, želeli su da razumeju motive napada. Primetili su da je izuzetno retko da zmije koje žive na kopnu bez razloga napadnu ili ugrizu ljude, što takvo ponašanje njihovih morskih rođaka čini anomalijom.
Ispitujući izveštaje ronilaca i sopstvena zapažanja, istraživači su otkrili da se agresija prema ljudima dešavala gotovo uvek tokom sezone parenja, koja traje od maja do avgusta. Mužjaci su ljudima prilazili češće nego ženke i pokazivali ponašanje koje bi se moglo povezati sa udvaranjem, kao što je motanje oko udova ronilaca.
– Nagli prilasci mužjaka, koji se lako tumače kao napadi, često su se dešavali nakon što je mužjak koji se udvarao, izgubio kontakt sa ženkom koju je progonio ili kada je ronilac pokušao da pobegne od mužjaka, navode autori studije.
Oni dodaju da ti susreti upućuju na to da reproduktivno aktivan mužjak, veoma uzbuđen, pomeša ronioca sa drugom zmijom (ženkom ili mužjakom rivalom).
– Na prvi pogled, ideja da bi zmija mogla da pomeša čoveka ronioca sa drugom zmijom deluje smešno. Ipak, to je najverovatnije objašnjenje naših zapažanja.
I zaista, studija pokazuje da morske zmije mogu imati lošiji vid u poređenju sa kopnenim zmijama. Ženke koje su bežale od mužjaka takođe su mogle da pomešaju ljude sa koralnim grebenima iza kojih su se mogle sakriti.
Tim napominje da je najbolje u toj situaciji ostati miran i pustiti da zmija istražuje.
– Najbolja strategija je dozvoliti zmiji da istražuje jezikom. Ugriz je malo verovatan osim ako se životinja ne oseti ugroženom ili ako je povređena, navode naučnici.
– Pokušaj bekstva će verovatno biti uzaludan, čak može povećati i želju za poterom, a pokušaj da oterate životinju može samo izazvati odmazdu, dodaju oni.
Šajn i njegove kolege takođe ističu da mužjaci morskih zmija nisu jedini koji se “udvaraju neodgovarajućim objektima”. Delfini, morski lavovi i morske kornjače takođe su primećene kako pokušavaju da se pare sa ljudima, a neke bube se udvaraju pivskim flašama.
On se nada da će nova istraživanja omogućiti ljudima da bolje razumeju te misteriozne morske životinje.
Izvor: Vice
Delfini su surovi predatori koji siluju i napadaju ljude, nisu ljupki kako ih zamišljamo (VIDEO)

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.