Izvor: Radio 021, 22.Maj.2020, 11:43

Moratorijum na kredite tražilo 94 odsto građana

Sa proglašenjem vanrednog stanja, uveden je moratorijum na otplatu kredita od tri meseca, koji ističe 1. jula.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić izjavio je da se 94 odsto građana prijavilo za moratorijum na otplatu kredita, a to je učinilo i oko 93 odsto privrednika. Kako kaže za RTS, veliki privrednici nastavili su da plaćaju kredite jer imaju rezervna sredstva.

"Građani su izabrali zastoj jer je to psihološki momenat i nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << se znalo šta će se desiti. Sada je izvesnije šta se dešava tako da je prirodno da nastavi sa plaćanjem", objasnio je Vasić.

Što se tiče stambenih kredita, većina građana je odabrala da nastavi da ih plaća. Oni koji nisu, navodi Vasić, moraju da se dogovore sa bankom i za oko dan-dva proces se nastavlja.

Po završetku moratorijuma, Vasić ne očekuje probleme osim u oblasti turizma i ugostiteljstva, koji su najviše pogođeni krizom.

Prema njegovim rečima, veliko interesovanje vlada za kredite države.

"Prijavilo se oko 4.600 klijenata, što je oko 89 odsto mikro i malih preduzetnika, a srednjih oko 11 odsto", rekao je generalni sekretar Udruženja banaka.

Očekuje da prva sredstva privrednicima budu isplaćena u narednih sedam do 10 dana.

Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.