Izvor: Luftika.rs, 08.Apr.2020, 19:46

Moli se RTS – nemojte više nikad prikazati spot „Moli te Srbija“

Šta smo svi, nemilice, hteli ne hteli na ovom velikom “času biologije” naučili? Naučili smo da je virus je otrov, sićušan, golim okom nevidljiv, neizvesno je da li je uopšte i živ ili je tek  deo nežive materije na prelazu u živu. Može postati opasan tek kada se nakači na neku živu ćeliju i tako izazvati razne infektivne bolesti.
A šta da radimo sa onima koji kreiraju nešto ovako bolesno i daju mu naziv “ Moli te Srbija”?
>> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs <<
Pitam se koja vrsta virusa može da izazove tvorevine ovog tipa? U stvari, bolje da ne znam.
Nije mi namera da ikoga vređam. Možda sam isuviše gruba, ali slušanje ove pesme u meni budi neku čudnu mešavinu tuge i besa. Možda su mi emocije pojačane? Možda sam je isuviše ozbiljno shvatila? Ne znam. Možda su najpametniji oni koji će se samo nasmejati kada je čuju? Možda je ovo prosto simpatičan trud jedne devojke da napravi nešto nalik himni vanrednog stanja iz doba korone?
Pitam se i da li zaista postoje živi organizmi ljudske vrste na koje će se ovakav virus neukusa zakačiti? Ali ako uzmemo u obzir to da svaka roba ima svog kupca- onda mora da postoje.
Danas svi imamo pravo na slobodu izražavanja u bilo kom obliku i to je sjajna stvar. Takođe imamo i pravo slobodnog odabira sadržaja koji su svedostupni u medijima. Ali, danas je teško izvodljivo ne primetiti neke čudne pojave i ignorisati ih u potpunosti, pogotovo na FB. Tako sam i ja nabasala na gorepomenuto delo, pustila snimak i na jedvite jade odslušala do kraja. Moram priznati da ne pamtim duža i bolnija 3.31 minuta!
Ova čudnovata multimedijalna tvorevina, nastala na melodiju čuvene rodoljubive pesme, prikazana je ni manje ni više nego kao završna špica emisije “Ovo je Srbija” na RTS. Prosto da čovek ne poveruje!
Kao autor teksta, spota i izvođač stoji izvesna Milica Stanković, učenica drugog razreda specijalizovanog računarskog odeljenja vranjske gimnazije “Bora Stanković”.
Ne znam šta mi je teže palo – Miličino amatersko, bolećivo pevanje praćeno lošom dikcijom?
Spot kao slideshow generičkih fotografija lekara, virusa, bolesnih ljudi, ekipe iz serije “Uvod u anatomiju”, “Urgentni centar”,  nekakvih smajlića i likova iz crtanih filmova?
Ili sam tekst?
Sve bolje od boljeg! Mrtva trka, nema šta!
Ipak, pobedu mora da odnese tekst!
Koga ti to, Milice, u ime Srbije moliš?
Da li ti je Srbija glavom i bradom dala ovlašćenje za to?
Da li ti misliš da smo svi mi retardirani kad nam svojim stihovima poručuješ:
”Poslušaj savete doktora,
Ne idi gde ne mora“
BTW, ovde fali “š”, ali to je sad najmanje bitno.
Pesma je puna bisera, pa još kaže:
“Baki iz karantina smetaće tvoja blizina,
Budi ponos svoga naroda da ne bude smrtnih ishoda”
Aaaaa moli te Srbija!
Ne glumi sebičnog zlotvora, poslušaj doktora!”
Bez sve šale, ovo je ljudi moji, stvarno trash, ali u svakom smislu trash!
Vrlo je moguće da je Milica imala krajnje dobru nameru:
da pošalje apel odgovornosti mladima, da ih pesmom natera da se što više uozbilje i disciplinuju da osnaži duh jedinstva naroda do pobede nad neprijateljem br.1 Ali bojim se da je stvorila nešto što vređa inteligenciju i budi bes i nevericu.
Svi govore o svetlu na kraju tunela. Svi ga željno iščekujemo i tražimo načine da ga što pre ugledamo.
Da li je “ Moli te Srbija” jedan od njih, pa da se tako pompezno i ponosno najavi i emituje na RTS?
Apsolutno ne vidim ništa pozitivno niti svrsishodno u tome. Čak mi je pomalo i žao devojke. Pomalo me je blam  njenog blama. Svi mi grešimo u neznanju, ali molim te ne uzimaj reč zlotvor u usta kada se obraćaš naciji jer stvarno zvuči kao da nam pretiš!
Ne kapiram ko ovde glumi sebičnog zlotvora? Niko ne glumi! Svi se mi, kako znamo i umemo borimo da opstanemo, da izdržimo, da nađemo smisao i sačuvamo mir i zdravu pamet. Svako od nas daje sve od sebe i više od toga. Jer nastalo je jedno ludo vreme okovano novim ograničenjima, pravilima, moranjima i osujećenim planovima.
I samo da znaš, Milice, moj plan je bio da danas pišem o nečemu što bi se moglo nazvati korona humor, fenomenu nastalom kao odgovor, kao krik ljudskog duha koji prkosi, koji leči. Beskrajno mi je žao zbog toga, ali nakon noćašnjeg slušanja tvoje pesme, morala sam ga ostaviti po strani iako nije zaslužio. Ali odužiću mu se prvom prilikom!
Molim te da ovaj tekst ne shvatiš lično i nastavi da pevaš, neke lepše stihove!
Srpski naučnik srušio jednu od najvećih teorija zavere o virusu korona

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.