Izvor: Luftika.rs, 03.Dec.2021, 18:04

Mokra Gora proglašena za najbolje turističko selo na svetu

Mokra Gora je proglašena za najbolje turističko selo sveta, saopštila je Turistička organizacija Srbije.
Na zasedanju generalne skupštine Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija u Madridu, Mokra Gora je proglašena za najbolje turističko selo sveta. Za ovo prestižno priznanje apliciralo je više od 170 sela iz 75 zemalja sveta.
Mokra Gora je živopisno planinsko selo koje se prostire između planina Tare i Zlatibora. Popularna atrakcija je stara pruga uskog koloseka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << Šarganska osmica, koja ide 300 metara uzbrdo i formira savršenu osmicu.
Na obližnjem brdu Mećavnik se nalazi etno selo filmskog režisera Emira Kustirice koje je sagrađeno u lokalnom etno stilu. Posetioci ovde mogu da udahnu jedinstvenu atmosferu, uživaju u prirodi, da probaju lokalnu hranu i da kupe ručno izrađene suvenire.
Povoljni uslovi za život i infrastrukturna opremljenost bili su takođe značajni podaci koji su uticali ne samo na odluku već pre svega i uslov za apliciranje za ovakvu titulu.
Ovo svetski značajno priznanje će, kako se ocenjuje, doprineti da turizam postane pokretač ruralnog razvoja i blagostanja ovog kraja.
U okviru odabira, svaka zemlja članica može kandidovati najviše tri sela, a posle zasedanja nacionalne komisije Ministarstva trgovine i turizma odlučeno je da Srbiju predstavljaju Mokra Gora, Gostilje i Tršić.
– Mokra Gora u Srbiji je sa razlogom proglašena za jedno od najboljih turističkih sela 2021. godine u svetu. Svetska turistička organizacija prepoznala je Mokru Goru kao izuzetan primer ruralne destinacije sa ogromnim potencijalom za unapređenje seoskog turizma. Mokra Gora je turističko selo koje neguje kulturu i čuva tradiciju, slavi raznolikost, pruža mogućnosti za razvoj održivog turizma i čuva biodiverzitet – rekla je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.
Ona je dodala da je Mokra Gora selo koje je dočekalo svoj „novi život“ u 21. veku i da zahvaljujući jedinstvenoj Šarganskoj osmici, kao i gradu Mećavnik – Drvengrad, predstavlja turističku atrakciju u Zapadnoj Srbiji koju godišnje poseti veliki broj turista iz zemlje i sveta.
Izvor: Tanjug
Engleskinja i Holanđanin na Fruškoj gori stvorili raj za turiste

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.