Izvor: Luftika.rs, 04.Mar.2021, 14:22

Moguće 2 varijante policijskog časa, odluka sutra u 15 sati

Sednica Kriznog štaba održaće se u petak u 15 sati, a prema najavama tada će i biti odlučeno o novim merama protiv ponovnog širenja epidemije koronavirusa kom svedočimo već treću nedelju.
Medicinski deo Kriznog štaba traži uvođenje najrigoroznijih metoda borbe protiv pandemije, dok su ekonomski i politički deo izričito protiv toga.
Ovako nagla i oštra reakcija Kriznog štaba iznenadila je mnoge, pogotovo ako se ima u vidu da su u međuvremenu prošla gotova dva talasa epidemije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << a da o potpunom zaključavanju nije bilo govora, čak ni za vreme najvećeg pika tokom novembra i decembra, kada smo imali 8.000 zaraženih dnevno i skoro 10.000 hospitalizovanih.
S uvođenjem vanrednog stanja i policijskog časa susreli smo se poslednji put pre nešto manje od godinu dana, a ovako stroge mere od tada nisu pominjane, sve do prošle sedmice, kada je to prvi predložio epidemiolog dr Predrag Kon na sednici Kriznog štaba.
On je tada rekao da bi nam zaključavanje na pet dana u trenutku kada imamo nagli porast zaraženih jedino pomogao, ali je istakao i da razume da taj predlog nije realan. Ipak, broj zaraženih je nastavio da raste, ali i sigurnost medicinskog dela da treba uvesti najstrože mere, a sve je kulminiralo na sednici u ponedeljak. Epidemiolog Kon i dalje insistira na tome da je 7-10 dana potpunog sprečavanja kontakata jedino rešenje.
Na pitanje šta je to tačno predloženo i kakve oblik zaključavanja nas očekuje, Kon je objasnio da lekari ne mogu da donesu konačnu odluku o vanrednom stanju, već samo da predlože šta je “neophodno”.
– Policijski čas može da bude neprekidan, vremenski ograničen, o tome nije bilo reči, niti je potrebno u ovom trenutku. Veoma je značajna odluka da li će biti vanrednog stanja ili ne. Ne može grupa od 10 lekara da odluči o vanrednom stanju. Mi smo predočili šta je neophodno, ova situacija nije naivna – naglašava Kon.
Iako dr Kon nije precizirao kakve rigorozne mere bi mogle biti donete, ipak je moguće naslutiti da se govori o dve opcije koje podrazumevaju policijski čas, piše Blic.
Prva i teža opcija je da se uvedu i vanredno stanje i policijski čas od 18.00 do 5.00 sati ujutro. Dok je druga mogućnost nešto blaže te predviđa da se policijski čas uvede samo tokom vikenda i sve bi bilo zatvoreno osim apoteka i marketa.
Vanredno stanje i policijski čas nisu isto Nakon prolećnog karantina od prošle godine za građane Srbije ove dva pravna termina su možda dobila sinonimno značenje, ipak, policijski čas, ograničenje kretanja i zabrana kontakta mogu se uvesti i bez proglašenja vanrednog stanja. Na to ukazuje pravnik Aleksandar Olenik.
– Na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti može da se proglasi vanredna situacija u kojoj glavnu reč vodi ministar zdravlja zajedno sa Vladom i MUP-om. Tom prilikom, takođe, može da se uvede policijski čas i ograniči kretanje stanovništva i zabrani rad objekata. Nije potrebno uvođenje vanrednog stanja za to, ali pretpostavljam da medicinski deo Kriznog štaba vanredno stanje traži, pre svega, zbog psihološkog uticaja na građane koji bi tada znatno ozbiljnije shvatili donete mere – ističe za “Blic” Olenik i dodaje da se i prilikom proglašenja vanredne situacije može zatražiti i pomoć vojske u sprovođenju mera kao što je to bio slučaj u Hrvatskoj.
Kako kaže, razlika je u tome što se vanredno stanje uvodi na osnovu Ustava kao najvišeg pravnog akta i to u trenucima kada postoji opasnost po celu državu od rata, vremenske nepogode, pandemije zbog čega može doći i do “većeg odstupanja u poštovanju ljudskih prava i sloboda nego prilikom proglašenja vanredne situacije”.
A zanimljivost je i da po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, i ministar zdravlja (u ovom trenutku Zlatibor Lončar) na osnovu predloga nadležnih službi može narediti o zabrani ili ograničenju kretanja i okupljanja.
Kon: Policijski čas ili smo gotovi

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

Krizni štab zasjeda u petak, razmatraju se dodatne mjere

Izvor: SandzakPress.net, 04.Mar.2021

Sjednica Kriznog štaba, na kojoj će biti analizirana aktuelna epidemiološka situacija, biće održana sutra u 15 sati. Prema ranijim najavama članova Kriznog štaba, na sjednici bi itrebalo da bude donijeta odluka o mogućem pooštravanju mjera, kako bi se smanjio broj novozaraženih. The post Krizni...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.