Moguća prodaja zgrade Radničkog univerziteta privatnom investitoru

Izvor: Radio 021, 02.Jul.2018, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguća prodaja zgrade Radničkog univerziteta privatnom investitoru

Ukoliko država prenese vlasništvo nad zgradom Radničkog univerziteta na Grad Novi Sad, postoji mogućnost da ovo zdanje bude prodato privatnom investitoru.

Prodaja zgrade koju je koristio Novosadski otvoreni univerzitet pominje se pola godine nakon što su gradski odbornici usvojili odluku kojom se traži od Vlade Srbije da se 9/10 objekta, koji već 18 godina stoji prazan i napušten, prebaci u javnu svojinu grada.

Zgrada Radničkog univerziteta u Ulici Vojvođanskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << brigada izgorela je u požaru 2000. godine, a od tada nikad nije u potpunosti obnovljena. Kako je predstavljeno u jednom od dokumenata koji su gradski odbornici ranije usvojili, ova zgrada se "ne koristi od strane vlasnika i korisnika, i predstavlja ruglo Grada Novog Sada".

Po rečima Gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića postoje zainteresovani investitori za ovu zgradu.

"Mi čekamo da nam država prenese vlasništvo. Ako prenese, i ako nam dozvoli, ja bih gledao da to možda i prodamo, grad da proda, da prihoduje. Naravno, da se zadrži koncept koji je postojao. Ima interesovanja, javili su nam se zainteresovani investitori iz inostranstva i iz države", poručuje Vučević.

Ideje o obnavljanju zgrade postojale su i ranije, pa čak i projekti kako bi zgrada trebalo da izgleda nakon rekonstrukcije. Međutim, do danas ništa nije urađeno, a zgrada je potencijalno opasna za one koji je posećuju, zbog čega je ranijih godina čak traženo i da policija obezbeđuje ovaj prostor.

U budućnosti bi prva dva sprata zgrade mogla da postanu garažni prostor, čime bi se rešilo parkiranje za buduće posetioce. "Ako nam to bude dozvoljeno, predložio bih Skupštini grada da idemo u rekonstrukciju i tog objekta, u smislu da se nađe privatnik koji bi investirao i da nemamo više kostur star 18 godina, već da vidimo oporavak i obnovu jednog od simbola Grada Novog Sada u novijoj istoriji", dodao je gradonačelnik Novog Sada.

Ranije se moglo čuti da bi zgrada Radničkog mogla poslužiti da se u nju smesti gradska administracija, da se iznajmljuje kao kancelarijski prostor ili da bude javna garaža. Kao neki od razloga zašto bi Grad trebalo da preuzme vlasništvo nad zgradom navodi se i to što je Novi Sad 2019. godine Omladinska prestonica Evrope, a dve godine kasnije Evropska prestonica kulture.

"U narednom periodu neophodno je kroz niz aktivnosti srediti okruženje radi poboljšanja internacionalnog ugleda i turističke ponude Grada, u šta spada i sređivanje skeleta Radničkog univerziteta u samom centru, koji ne pruža lepu sliku o prestonici", navodi se u odluci kojom se traži prenos vlasništva nad zgradom Randičkog univerziteta na Grad Novi Sad.

Podsetimo, zgrada Radničkog univerziteta je izgorela u velikom požaru 6. aprila 2000. godine, kada je nastradala radnica TV Duga Milica Prostran, a tom prilikom su potpuno izgorele i prostorije Radija 021 na 13. spratu. Tokom 18 godina, koliko kostur zgrade stoji u centru zgrada, više puta su se mogle čuti ideje i obećanja o obnavljanju zgrade. Kako do toga nije došlo, zgrada se već izvesno vreme koristi kao prostor za velike banere sa likovima političara.

Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.