Izvor: Radio 021, 01.Jun.2020, 21:48

Močvare Đerdapa na listi međunarodno značajnih

Močvara koja obuhvata deo Nacionalnog parka "Đerdap" i značajno područje za ptice "Mala Vrbica" dobili su status međunarodno značajnih lokaliteta, posebno zbog staništa ptica močvarica, odlučila je Vlada Srbije.

Područje "Đerdap" biće upisano kao međunarodno značajni lokalitet po Konvenciji o močvarama koje su od međunarodnog značaja (Ramsarska konvencija), a nalazi se na teritoriji Golupca, Majdanpeka i Kladova.

To područje ispunjava osam od devet kriterijuma >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << predviđenih Ramsarskom konvencijom za upis na Spisak međunarodno značajnih.

Đerdapska klisura smatra se najvećom i najstarijom vodenom probojnicom koja povezuje vodene basene zapada i istoka, a odlikuju je višestruki specifični fenomeni. Tako je na tom prostoru prisutno 57 šumskih zajednica, od kojih 40 ima reliktni karakter, kao i više od 1.100 vrsta i podvrsta biljaka.

Tu je i 48 vrsta insekata koji su zaštićeni nacionalnim propisima, među kojima je 20 vrsta strogo zaštićenih. Od oko 170 prisutnih vrsta ptica, 110 su gnezdarice, a većina je strogo zaštićena u Srbiji, dok su neke na međunarodnim listama ugroženih vrsta.

Faunu sisara na tom području čini preko 50 vrsta, među kojima su naročito značajne vodena rovčica, puh lešnikar, šumski puh, vidra, mrki medved, vuk, ris, divlja mačka, evropski jelen, divokoza i slepi miševi. Takođe, tu su 23 vrste vodozemaca i gmizavaca, 61 vrsta riba i preko 100 vrsta leptira.

Na tom području se nalazi veliki broj staništa značajnih za migraciju ptica, od kojih je najveći broj nastao kao rezultat povećanja nivoa vode uzvodno od brane i stalnog plavljenja okolnih obradivih površina, a po značaju se izdvaja "Mala ribnica".

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.