Mlekari spremaju proteste, ministarstvo krivi Salford

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Avg.2010, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mlekari spremaju proteste, ministarstvo krivi Salford

NOVI SAD -

Individualni proizvođači mleka danas su u Novom Sadu formirali konzorcijum kako bi zajednički nastupali prema državi i mlekarama i zatražili hitne pregovore o ceni i uslovima proizvodnje i prodaje sirovog mleka.

Obustava isporuke mleka 22. avgusta?

"U protivnom prestaćemo da isporučujemo mleko prerađivačima od nedelje, 22. avgusta", rekao je za agenciju Beta predstavnik tog konzorcijuma Uroš Šećerov.

On je pozvao ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poljoprivrede i trgovine i sve relevantna prerađivače mleka u Srbiji da u petak 13. avgusta dođu na sastanak u Privrednu komoru Vojvodine kako bi se dogovorili o uslovima proizvodnje i prodaje sirovog mleka.

Konzorcijum zahteva da otkupna cena mleka, bez PDV-a i subvencija bude 32 evrocenta za litar, povećanje premija sa sadašnjih 1,5 na 5,5 dinara i subvencije od 20.000 dinara po grlu stoke.

Tim merama omogućilo bi se proizvođačima da ne posluju sa gubicima i stabilizovalo bi se snabdevanje tržišta mlekom, navedeno je u Ugovoru o konzorcijumu proizvođača sirovog mleka Srbije, koji je danas zaključen.

Ugovor je potpisalo i narednih dana će potpisati proizvođači koji ukupno proizvode oko 200.000 litara mleka dnevno, a Konzorcijum će sačinjavati fizička i pravna lica (preduzeća) - registrovana poljoprivredna gazdinstva proizvođača sirovog mleka.

U ugovoru o osnivanju konzorcijuma je, kao prvi cilj, navedeno da se otkupna cena od 0,32 evra ostvari za jedan litar sirovog mleka sa minimalnim sadržajem mlečne masti 3,5 odsto, proteina 3,15 odsto, suve materije 8,5 procenata, broja mikroorganizama do 100.000 u jednom mililitru mleka i do 400.000 somatskih ćelija.

Članice Konzorcijuma će, kako je u Ugovoru navedeno, tražiti da se izmeni i uredba Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i propisani iznos subvencije po umatičenom grlu poveća na 20.000 dinara i da se pomenuta uredba primenjuje kako na fizička tako i na pravna lica -registrovana poljoprivredna gazdinstava.

Od Ministarstva poljoprivrede biće zatraženo da se poveća iznos premije po litri otkupljenog mleka, od registrovanih prerađivača, sa sadašnjih 1,5 dinara na 5,5 dinara, a da se republičkim budžetom za 2011. godinu iznos premije za mleko uskladi sa prosečnim iznosom premije za mleko u državama CEFTA regiona.

U tom dokumentu je, kao jedan od ciljeva, predviđeno otvaranje i početak rada "Nacionalne laboratorije" najkasnije do kraja 2010 godine u cilju postojanja nezavisne laboratorije za utvrđivanje kvaliteta mleka koje se otkupljuje od strane prerađivača.

"Ako se u petak pozvani ne pojave na sastanku ili ne dođemo do platforme za razgovore i vidimo da nema mogućnosti dogovora, od nedelje 22. avgusta počećemo obustavu isporuke mleka", rekao je Šećerov.

Proizvođači su najavili i mogućnost drugih vidova mirnog protesta, ali nisu naveli kakvih.

Ministarstvo: Salfor je kriv!

A, danas se oglasilo i Ministarstvo poljoprivrede koje je za nestašicu mleka na tržištu Srbije istaklo špekulativne radnje investicionog fonda Salford, u čijem sasatvu posluju Imlek i Subotička mlekara.

U saopštenju ministarstva se navodi da je Komisija za zaštitu konkurencije dva puta utvrdila monopolski položaj Salforda na tržištu i naglašava da je "Ministarstvo poljoprivrede ponovilo zahtev Komisiji (o utvrđivanju monopala)" i da očekuje hitnu reakciju nadležnih organa.

Kako je istaknuto, Ministarstvo poljoprivrede će i u buduće podržavati poljoprivrednike koji se bave stočarstvom i "nema nameru da pare iz budžeta stavlja u džep investicionim fondovima, čiji je cilj samo zarada, a ne razvoj i strateško vezivanje za mlekarski sektor".

Ministarstvo poljoprivrede ima svakodnevne kontakte sa Centralnom asocijacijom proizvođača mleka, ističući da su sve uredbe vezane za razvoj mlekarskog sektora za 2010. godinu pisane su zajedno sa predstavnicima te asocijacije, piše u saopštenju.

Naglašeno je da se sve subvencije redovno isplaćuju i za razliku od zemalja u okruženju, pored premije za mleko, Ministarstvo godišnje daje 12.500 dinara po kvalitetnoj muznoj kravi.

Omogućena je i nabavka kvalitetnog priplodnog materijala, što znači da od kupljenih 10 junice Ministarstvo plaća tri ili četiri junice, a za kupovinu opreme i izgardnju objekata Ministarstvo daje od 30 do 50 procenata bespovratnih sredstava, navodi se u saopštenju i dodaje da je ove godine i program veterinarskih mera besplatan.

Kompanija Imlek, u čijem sasatvu posluju tri mlekare, najavila je da će od sredine avgusta podići otkupne cene sirovog mleka za 10 odsto i maloprodajne cene mleka i mlečnih proizvoda za pet procenata.

Kao razlog za povećanje cena je navedena veća cena stočne hrane, kao i smanjena isporuka mleka od proizvođača za 20 odsto.

Cenu proizvoda su, zbog povećanja troškova proizvodnje, podigle i niška i loznička mlekara.

Kako mediji prenose, u mnogim gradovima Srbije, ovih dana došlo je do nestašice mleka, jer su farmeri prestali da isporučuju mleko zbog niske otkupne cene i malih državnih subvencija koje po litru iznose 1,5 dinara.

Imlek: Nismo krivi za nestašicu

Kompanija Imlek saopštila je danas da nije kriva za nestašicu mleka u Srbiji koja će, kako navodi, potrajati još neko vreme jer se ne proizvode dovoljne količine mleka.

"Suprotno tvrdnjama koje se mogu čuti u medijima, Imlek nije uzročnik nestašice mleka niti je do nestašice došlo našom krivicom", navodi se u saopštenju te kompanije.

Kompanija Imlek je u saopštenju navela da redovno izmiruje obaveze prema proizvođačima mleka, da i danas otkupljuje sve količine mleka koje zadovoljavaju standarde te firme, a da od početka maja ta kompanija beleži pad otkupa sirovog mleka do 25 odsto u odnosu na prošlu godinu i plan za 2010.

Imlek je u saopštenju naveo i da je prvi put od decembra 2007. godine bio prinuđen da koriguje cene mleka i mlečnih proizvoda za pet odsto.

Ta kompanija, u čijem sastavu posluju tri mlekare, najavila je da će od sredine avgusta podići otkupne cene sirovog mleka za 10 odsto na cenu od 28,60 dinara po litru.

U saopštenju se navodi da će nova otkupna cena mleka biti "na nivou cena u regionu, uključujući zemlje Evropske unije".

"Uprkos svim našim naporima i upozorenjima koja smo mesecima unazad davali, došlo je do nestašice koja će nažalost potrajati još neki period jer Srbija u ovom trenutku ne proizvodi dovoljne količine mleka za zadovoljenje svojih potreba", navodi se u saopštenju Imleka.

Ta kompanija je navela da je do sada uložila više od 50 miliona evra u razvoj sirovinske baze i obnavljanje i razvoj farmi i da je stimulisala proizvodnju mleka evropske klase kvaliteta.

Kako mediji prenose, u mnogim gradovima Srbije u prodavnicama nema mleka, jer su farmeri prestali da isporučuju mleko zbog niske otkupne cene i malih državnih subvencija koje po litru iznose 1,5 dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.