Mladi učili kako da se snađu u prirodi

Izvor: Radio 021, 19.Avg.2014, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi učili kako da se snađu u prirodi

Na dve lokacije kod Novog Sada od 4. do 17. avgusta održan je kamp-seminar "Ritanje", koji petu godinu zaredom organizuju mladi Gorani sa ciljem da se mladima podigne svest o aktivnom građanstvu i snalaženju u prirodi, kako bi to znanje mogli lakše da primene u svakodnevnom životu.

Lazar Čovs iz Pokreta gorana kaže za 021 da su se ove godine potrudili da pored Vojvođana aktiviraju i omladinu iz poplavljenih područja.

"Ove godine polovina učesnika došla je iz poplavljenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << područja, a ostatak je iz Vojvodine. Kamp Ritanje je prilika da se mladi sažive sa prirodom i da nauče malo više o sebi i drugima", rekao je Čovs i istakao da su se potrudili da učesnike iz poplavljenih područja bar malo izdvoje iz problema koje su posledice poplava donele sa sobom.

Srđan Crnjanski iz Kikinde, jedan od polaznika Ritanja za 021 pričao da mu je drago što je imao prilike da učestvuje na ovom kampu, jer je tek sad naučio kako se adekvatno snalazi u prirodi.

"Ovo mi je prvi kamp ovog tipa. Nikada nisam bio na ovaj način u prirodi i učio da preživljavam i da se snalazim. Taj timski rad doneće mi samo dobro u budućnosti, jer ko zna šta će nas sve snaći, pa da znamo kako da se ponašamo", rekao je Crnjanski dodavši da će se sledeće godine sigurno opet prijaviti za ovaj kamp.

Kamp takođe uključuje i omladinu iz područja koja su bila poplavljena. Tamara Vasić iz Svilajnca, koja je bila direktno pogođena poplavama, kaže kako joj je kamp pomogao da na par dana zaboravi na svakodnevnu brigu.

"Pozvali su nas drugari iz Novog Sada da prisustvujemo ovom kampu kako bi zaboraviili na sve probleme koji su nas zadesili, a ovo je definitivno više nego sto sam ja očekivala", rekla je Tamara za 021 i objasnila da je nakon kampa potpuno spremna za prežiivljavanje u prirodi.

Kamp Ritanje svake godine održava se na dve lokacije. Učesnici su ovog puta šest dana boravili u Koviljsko-petrovaradinskom ritu u šatorima, a pored edukativnog programa zajedno su radili na uređenju prostora oko šumarske kućice. Nakon boravka u prirodi vratili su se u Ekološki centar Radulovački gde su proveli preostale dane seminara.

Ideja je da nakon ovog kampa polaznici budu obučeni za snalaženje u prirodi, i da steknu nova prijateljstva i iskustva koja će im ubuduće biti korisna., zaključio je Čovs. Organizovanjem ovakvih i sličnih kampova i radionica stvara se mesto gde omladina može na pozitivan način da ispolji svoju snagu, volju i kreativnost. Pored Ritanja, kampovi slične sadržine su i Lokomotiva, Dani sporta, Eko mladi i slični. (Lea Kotlica)

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.