Mladi sve češće dižu ruku na sebe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2010, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi sve češće dižu ruku na sebe

BEOGRAD,NOVI SAD -

Broj samoubistava u Srbiji je poslednjih decenija u porastu, posebno među mladim ljudima, koji se na taj čin odlučuju najčešće zbog ljubavnih problema, usamljenosti ili nerazumevanja okoline, tvrde sagovornici Tanjuga.

Profesor socijalne patologije na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Aleksandar Jugović je ukazao na pokazatelje Svetske zdravstvene organizacije od pre deceniju, kada je Srbija zauzimala 10 mesto u svetu po stopi samoubistava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << osoba od 15 do 24 godine.

Jugović je rekao da je broj samoubistava u porastu poslednjih nekoliko decenija, a kao najčešće razloge za pokušaj tog čina navodi ljubavni ili partnerski odnos, sukob s roditeljima, zloupotrebu psihoaktivnih supstanci, psihičke smetnje, depresiju i nerazumevanje okoline.

Prema njegovim rečima, mladi "na sebe dižu ruku" impulsivno, bez dubokog razmišljanja, često reaguju brzo i ishitreno. On smatra da se poslednjih 15 godina promenio način izvršenja tog čina.

Devojke se često odlučuju na trovanje tabletama ili sečenje vena, a mladići na samoubistvo vatrenim oružjem ili skokom s mosta, rekao je Jugović i naveo da je u poslednje dve decenije povećan broj samoubistava vatrenim oružjem.

On je kazao da su muškarci skloniji izvršenju samoubistva, dok devojke češće pokušavaju da se ubiju, navodeći da se samoubistva i pokušaj samoubistva razlikuju po "intenzitetu samoubilačke namere", kao i da treba prepoznati poziv za pomoć koji šalju mladi koji imaju suicidne namere.

Prema rečima prof, Jugovića, postoji više dimenzija prevencije samoubistava, ali je potrebno identifikovati rizične grupe. Takođe, kod potencijalnih samoubica uočljive su promene ponašanja, koje bi roditelji, nastavnici i prijatelji morali prepoznati i tu "psihološku krizu" ozbiljno shvatiti.

U Centru "Srce" u Novom Sadu, koji se bavi pružanjem pomoći i prevenciji samoubistava, Tanjugu su kazali da su mladi najčešće depresivni i pomišljaju na samoubistvo zbog osećaja usamljenosti, jer nemaju kome da se požale zbog svojih problema.

Prema rečima volontera iz tog centra Slavice Ranisavljev, njih najčešće muče adolescentski problemi - loše ocene u školi, dilema koju školu upisati, patnja za nekom osobom koja im se dopada i slično, a koje nemaju s kim da podele.

Ona je ukazala da se mladi najčešće javljaju elektronskom poštom, pošto im je taj oblik komunikacije i najdostupniji, a volonteri koji rade u tom centru imaju rok od 24 sata da im odgovore istim načinom.

Osim mladih, Centru se javljaju starije osobe, koje najčešće muči usamljenost, finansijski problemi, ali je primećeno da u poslednje vreme najviše zovu tridesetogodišnjaci.

Prema statistici Centra, koji je osnovan 1991. godine, najmlađa osoba koja se prošle godine javila za pomoć imala je 14 godina, a najstarija 76 godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.