Mitraljezi iz Srbije završili kod sirijskih pobunjenika

Izvor: Radio 021, 11.Maj.2017, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitraljezi iz Srbije završili kod sirijskih pobunjenika

Ministarstvo trgovine Srbije, povodom navoda o oružju iz Srbije koje je završilo kod sirijskih pobunjenika, navelo je da ne postoji zabrana izvoza oružja u Saudijsku Arabiju.

Ministarstvo smatra dovoljnom garancijom originalne sertifikata krajnjeg korisnika koje su izdali i overili ovlašćeni organa te zemlje, uključujući i izjavu "da roba neće biti reeksportovana bez pisane saglasnosti" nadležnih organa Srbije, navodi se u saopštenju.

Novinari BIRN-a i OCCRP-a >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << otkrili su da je tovar teških mitraljeza tipa "kojot" prešao put iz srpske državne fabrike u Kragujevcu, preko bugarskog trgovca oružjem i kampa za obuku u Saudijskoj Arabiji, do sirijskih pobunjenika. U Ministarstvu trgovine navode da dozvole za izvoz oružja izdaju u skladu sa zakonom, a po dobijanju saglasnosti ministarstva odbrane, spoljnih poslova, unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativne agencije.

U pisanim odgovorima, Ministarstvo je navelo da je u 2013. godini oduzeta jedna dozvola za izvoz u Saudijsku Arabiju i to na osnovu naknadnih bezbednosnih informacija i saznanja, a odbijena su četiri zahteva takodje na osnovu bezbednosnih informacija.

"Izvoz u Saudijsku Arabiju nije zabranjen niti jednim zvaničnim aktom Saveta bezbednost UN, organa Evropske unije niti bilo koje druge medjunarodne organizacije. Najveći broj zemalja EU (Nemačka, Francuska, Italija), kao i SAD izvoze naoružanje i vojnu opremu u ovu zemlju u značajnim količinama i vrednostima", kažu u Ministarstvu.

Dodaju da je u 2015. godini izdato ukupno 39 dozvola za izvoz u Saudijsku Arabiju, kao i da su sve dozvole izdate za istog krajnjeg korisnika - Ministarstvo odbrane te zemlje, na osnovu originalnih sertifikata krajnjeg korisnika.

Jedna dozvola za izvoz mitraljeza

Kada je reč o izvozu mitraljeza "kojot" 12,7x108 mm u Saudijsku Arabiju, oni navode da je u 2015. godini izdata jedna dozvola "Zastavi oružje" Kragujevac za izvoz 550 komada tog oružja, od čega je realizovan izvoz 205 komada (150 komada u 2015. godini i 55 komada u 2016. godini).

U Ministarstvu su potvrdili navode BIRN-a i OCCRP-a da je kupac te robe bila bugarska firma BIEM, ističući da je krajnji korisnik Ministarstvo odbrane Sudijske Arabije.

Na pitanje kako misle da u budućnosti spreče eventualne zloupotrebe u izvozu oružja, nadležni navode da "Ministarstvo, pored pomenutih zahteva vezanih za potvrdu o prijemu robe i proveru sertifikata krajnjeg korisnika, nema zakonskih nadležnost za preduzimanje drugih mera na planu sprečavanja zloupotreba u trgovini i preusmeravanju oružja na druge neprijavljene destinacije".

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.