Misija MMF stiže sutra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misija MMF stiže sutra

BEOGRAD/NOVI SAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda stiže sutra u Beograd da bi sa predstavnicima vlade razgovarali o budžetu za narednu godinu i posebno o merama za smanjenje javne potrošnje.

Ako razgovori budu uspešni Srbija će od MMF-a moći da "povučem" drugu i treću ratu kredita te institucije.

Vlada Srbije predložiće Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) da prihodi republičkog budžeta za iduću godinu iznose oko 635, rashodi oko 735, a deficit >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oko 100 milijardi dinara, saznaje "Politika" u Ministarstvu finansija.

Kako piše taj dnevnik, Vlada Srbije će sa takvim predlogom izaći pred misiju MMF-a, koja sutra stiže u Beograd na nastavak septembarskih pregovora.

Ako MMF prihvati vladin predlog, budžetski manjak će biti za oko 30 milijardi veći od ovogodišnjeg deficita.

List navodi da su te cifre za sada samo polazna osnova ili deo platforme za pregovore sa MMF-om i biće predmet razgovora sledeće sedmice, da bi se potom utvrdili i tačni iznosi po kojima će republički budžet biti projektovan.

Za sada su na nivou vlade utvrđeni generalni iznosi planiranih prihoda i rashoda za 2010. godinu, koje će vlada dati kao svoj predlog u pregovorima, a koji će biti detaljno razrađeni kroz nacrt zakona o budžetu za iduću godinu, navodi "Politika".

Prema informacijama iz Ministarstva finansija, nacrt revidiranog Memoranduma o budžetu i ekonomskoj i fiskalnoj politici za 2010. sa projekcijama za 2011. i 2012. godinu upućen je vladi na razmatranje i odlučivanje.

Ako se uporede predložene brojke sa ovogodišnjim ključnim budžetskim stavkama, očekivani prihodi u 2010. bili bi za 14 do15 milijardi manji, a rashodi za toliko veći od usvojenih aprilskim rebalansom za 2009, uz napomenu iz Ministarstva da će svaka stavka prihoda biti detaljno usaglašavana sa MMF-om.

Deficit republičkog budžeta od sto milijardi dinara predstavljao bi 3,2 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok se do sada pominjani deficit od četiri procenta BDP-a odnosi na deficit ukupne javne potrošnje, koja osim republičkog uključuje i budžet ostalih nivoa vlasti, objašnjavaju u Ministarstvu finansija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Budžetski ram za 2010. godinu

Izvor: Politika, 20.Okt.2009, 23:10

Vlada će MMF-u predložiti da prihodi republičkog budžeta iduće godine budu oko 635, rashodi oko 735, a deficit oko 100 milijardi dinara ..Država računa da će naredne godine u budžetsku kasu moći da prikupi oko 635 milijardi dinara prihoda i da pokrije još oko 100 milijardi dinara deficita,...

Nastavak na Politika...

Budžetski ram za 2010. godinu

Izvor: EMportal, 21.Okt.2009

Vlada će MMF-u predložiti da prihodi republičkog budžeta iduće godine budu oko 635, rashodi oko 735, a deficit oko 100 milijardi dinara.

Nastavak na EMportal...

Sutra nastavak razgovora Beograda sa MMF-om

Izvor: Capital.ba, 21.Okt.2009

BEOGRAD, Misija Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ doputovaće sutra u Beograd na razgovore o drugoj i trećoj reviziji kreditnog stendbaj aranžmana sa Srbijom u iznosu od 2,9 milijardi evra. Predstavnici Misije, koju će predvoditi Albert Jeger, boraviće u Beogradu do 4. novembra, gdje će sutra...

Nastavak na Capital.ba...

Misija MMF sutra dolazi u Beograd

Izvor: S media, 21.Okt.2009

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) doputovaće sutra u Beograd na razgovore o drugoj i trećoj reviziji kreditnog stend baj aranžmana sa Srbijom, u iznosu od 2,9 milijardi evra. ..Kako je agenciji Beta rečeno u stalnom predstavništvu MMF u Srbiji, predstavnici Misije, koju će predvoditi...

Nastavak na S media...

MMF stiže, očekuje se dogovor

Izvor: B92, 22.Okt.2009, 02:25

Beograd -- Neozbiljno je što je Srbija potpisala sporazum o kreditu, a što će detalji tog aranžmana biti poznati tek naredne sedmice, kaže Milan Ćulibrk...Urednik svih izdanja Ekonomist magazina navodi da "mi već mesecima imamo najave da ćemo dobiti kredit. Ja sam očekivao da će oni objaviti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.