Izvor: Radio 021, 01.Nov.2020, 15:50

Miris novih kola postaje prošlost

Miris automobila je jedan od faktora koji itekako utiču na kupovinu novog automobila, a kod većine nosi pozitivan predznak.

Taj karakteristični miris je toliko omiljen među vozačima da je moguće kupiti mirisna sredstva s tom notom, a u nekim zemljama se čak prodaje miris "Eau de new car". Međutim, tom mirisu koji itekako volimo kod novog auta je izgleda odzvonilo.

Kako piše britanski "Autocar", sve stroža zakonska regulativa koči dalju primenu isparljivih materija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koje čine miris novog automobila. U automobilu ih nalazimo osam, a to su redom acetaldehid, akrolein, benzen, etilbenzen, formaldehid, stiren, toluen i ksilen.

Kod pojedinih osoba moguće su i alergijske reakcije poput iritacije očiju, kratkoće daha i šmrcanja. A teško je rešiti se tog mirisa jer svakim izlaskom sunčevih zraka dolazi do isparavanja ovih aromatskih spojeva iz materijala u automobilu.

"Miris ne isparava i ne nestaje. On će ispariti u kabinu i uveče kad zahladi apsorbovaće ga površine. Sledeće jutro kad otopli opet će isparavati i imaćete mešavinu isparenja u prostoru kabine", objašnjava Nik Molden iz kompanije "Emissions analytics"

Najčešće pojave alergijske reakcije zabeležene su u Aziji, a posebno u Južnoj Koreji gde ovu pojavu zovu sindrom automobilske mučnine. Test je sproveden na 800 kupaca novih automobila, a pokazalo se da je njih 51,5 odsto imalo neki simptom. Zbog toga su upravo u Koreji odlučili da zakonom regulišu korišćenje isparljivih materija, a istim putem ide i Japan, Rusija i Kina.

Među prvima je reagovao Ford koji je patentirao postupak za uklanjanje mirisa novog automobila. Naime, u Kini svaki deseti kupac ne voli taj miris, pokazalo je istraživanje inicijalnog kvaliteta koju je sproveo "J.D. Power". Prema svemu sudeći, već će se od sledeće godine strože pratiti emisije pojedinih štetnih materija iz materijala koji se koriste u enterijeru vozila.

Autor: Index.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.